Laatste nieuws Covid-19

Opnieuw minder positieve tests en ziekenhuisopnames, ‘plateau lijkt bereikt’

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over Covid-19 in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 5 november is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Vorige week weer oversterfte van zevenhonderd mensen

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • Kinderopvangorganisaties ervaren meer personeelstekorten vanwege corona. De kinderopvangorganisaties hadden al te weinig personeel maar de situatie worden verergerd door doordat medewerkers ziek worden en/of in quarantaine moeten blijven.
  • Waar de besmettingen in Rotterdam groeien, heeft Groningen de controle terug. Een regionale aanpak is volgens het kabinet nodig om regio’s te ontzien waar de situatie wel onder controle is.
  • Bij het RIVM waren voor het eerst sinds 12 oktober minder dan zevenduizend nieuwe positieve coronatests in één dag gemeld. Van dinsdag op woensdag registreerde het instituut 6.996 gevallen.
  • In zeven gemeenten in het noorden van Denemarken wordt het openbaar vervoer volledig stilgelegd en moeten alle scholen, restaurants, cafés en sportscholen sluiten omdat een mutatie van het coronavirus van nertsen is overgesprongen op mensen.

Noorden Denemarken in lockdown na coronamutatie door nertsen

In zeven gemeenten in het noorden van Denemarken wordt het openbaar vervoer volledig stilgelegd en moeten alle scholen, restaurants, cafés en sportscholen sluiten omdat een mutatie van het coronavirus van nertsen is overgesprongen op mensen. Ook wordt Denen gevraagd niet van en naar de aangewezen regio’s te reizen. Dat heeft premier Mette Frederiksen donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De regels gelden in elk geval tot 3 december.

Tot dusver is het gemuteerde virus vastgesteld bij vijf nertsen en twaalf mensen. Gevreesd wordt dat de mutatie resistent is tegen een toekomstig coronavaccin en er dus een volgende epidemie kan ontstaan. Woensdag werd al bekend dat alle nertsen in Denemarken geruimd worden vanwege de ontstane mutatie.

De aankondiging dat alle vijftien à zeventien miljoen nertsen die Denemarken telt omgebracht worden, leidde tot geschokte reacties onder nertsenfokkers. In Denemarken werken zo’n vierduizend mensen in deze sector en de export van nertsenbont levert jaarlijks bijna 700 miljoen euro op. Dierenrechtenactivisten zijn juist tevreden dat er een einde komt aan de industrie die volgens hen „niet meer van deze tijd” is. De regering heeft beloofd nertsenhouders te compenseren.

Ook in Nederland zijn corona-uitbraken geweest op nertsenhouderijen. Het virus is tot dusver op 69 nertsenbedrijven aangetroffen en in zeker twee gevallen is het virus overgedragen van mens op dier. Voor zover bekend is het coronavirus hier nog niet gemuteerd. In augustus werd vanwege de uitbraken op nertsenhouderijen besloten dat het al eerder geplande verbod op nertsenfokkerij naar voren wordt gehaald.

Een vrouw in een supermarkt in Hilleroed, nabij Kopenhage. Foto Liselotte Sabroe/Liselotte Sabroe/AFP

Kuipers: afvlakking ziekenhuisopnames ‘geen reden om de vlag uit te hangen’

De afvlakking van het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames is geen reden om de huidige coronamaatregelen los te laten. Daarvoor waarschuwde voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers donderdag tijdens een persconferentie.

„Het bereiken van het plateau is een eerste moment waar we naar keken. Maar dat is niet het moment om de vlag uit te hangen en alles te doen wat we willen”, aldus Kuipers. De volgende stap is „dat het aantal opnames flink daalt”.

Wel kan dat nog een tijd duren, zei Kuipers. „Het kan zijn dat we tot en met de kerst met forse aantallen Covidpatiënten zitten.” Ook kan het nog „weken tot maanden” duren totdat het oorspronkelijke niveau van de reguliere zorg hervat kan worden, aldus de voorzitter.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen verder afgenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij afgenomen. Donderdagmiddag waren er 2.512 mensen met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat waren er twee dagen geleden, op het voorlopige hoogtepunt tijdens de tweede golf, nog 2.653.

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de „vrij forse daling voor de tweede opeenvolgende dag” een „gunstig teken”. „Dit suggereert dat we het plateau bereikt hebben.”

Van alle coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 607 op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan woensdag. Twee van de 607 ic-patiënten worden verpleegd in Duitsland.

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkwam, is de afgelopen 24 uur ook afgenomen. Er werden 261 nieuwe patiënten opgenomen op reguliere verpleegafdelingen, terwijl dat er eerder in de week nog ruim 350 waren. 35 mensen belandden de voorbije dag op de intensive care.

Voor het eerst sinds half oktober minder dan 7.000 positieve tests gemeld

Bij het RIVM zijn voor het eerst sinds 12 oktober minder dan zevenduizend nieuwe positieve coronatests in één dag gemeld. Sinds woensdag registreerde het instituut 6.996 gevallen. Vorige week schommelde het aantal positieve tests nog rond de tienduizend. Voor de zesde dag op rij zijn nu minder nieuwe ziektegevallen gemeld dan de dag ervoor.

Daarnaast kreeg het RIVM de afgelopen dag 87 meldingen binnen over sterfgevallen door het coronavirus. Niet al deze mensen zijn ook daadwerkelijk in de voorbije 24 uur overleden: meldingen komen vaak met vertraging binnen bij het RIVM.

Ook raamprostitutie komende twee weken verboden

Ook alle Nederlandse prostitutieramen moeten dicht vanwege het aangescherpte coronabeleid van het kabinet. Dat staat in een toelichting van de Rijksoverheid op de noodverordening die woensdag is ingegaan, meldt persbureau ANP donderdag. In de toelichting staat dat prositutieramen vallen onder de categorie seksinrichting, en daarom net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons dicht moeten.

Na de persconferentie van het kabinet afgelopen dinsdag was onduidelijkheid ontstaan over de vraag of prostitutieramen ook onder de verplichte sluiting voor seksbedrijven vallen. Afgelopen voorjaar moesten raamprostituees ook noodgedwongen het werk neerleggen.

Prostituees mogen seks wel thuis aanbieden, zolang ze maar niet meer dan twee klanten tegelijk ontvangen. De Nijmeegse tippelzone is nog wel open; dat gebied valt volgens ANP buiten de noodverordening.

Waar de besmettingen in Rotterdam groeien, heeft Groningen de controle terug

In regio’s waar het aantal besmettingen niet daalt, dreigt een feitelijke lockdown: winkels en middelbare scholen moeten mogelijk dicht, ‘s avonds kan een avondklok worden ingesteld. Een regionale aanpak is volgens het kabinet nodig om regio’s te ontzien waar de situatie wel onder controle is. NRC zag hoe in Rotterdam de besmettingen oplopen, terwijl Groningen de grip op het virus terugvond.

De ziekenhuizen in Rotterdam lopen over. Maandagavond gebeurde er iets unieks: vijf van de negen spoedeisende hulpen in de regio gingen een aantal uren dicht voor nieuwe coronapatiënten. De bedden die zijn gereserveerd voor coronapatiënten op de intensive cares en verpleegafdelingen in de regio, waren zo vol dat er niemand meer bij kon.

Lees het hele bericht: In Rotterdam gaat het niet goed genoeg.

Kan Rotterdam van Groningen leren om het tij te keren? Begin september hoorde Groningen bij de koplopers qua coronabesmettingen. Maar nu daalt het aantal besmettingen er sterk.

Lees ook het hele artikel: Na de zomer was Groningen koploper, nu lijkt het tij gekeerd.

Strengere coronamaatregelen in Griekenland en Noorwegen

Griekenland en Noorwegen hebben donderdag strengere maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Dat melden internationale persbureaus. Beide landen hebben te maken met een opleving van het coronavirus.

In Griekenland gaat vanaf zaterdag een lockdown in die zeker drie weken zal duren. Wie in deze periode de Griekse straat op wil, moet daarvoor officieel toestemming krijgen. Ook gaan alle winkels en bedrijven dicht, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Alle middelbare scholen gaan dicht, maar het basisonderwijs blijft open. „Ik heb ervoor gekozen om liever te vroeg dan te laat drastische maatregelen te nemen”, aldus premier Kyriakos Mitsotakis.

De Noorse premier Erna Solberg heeft afgekondigd dat alle kroegen in het land dagelijks vanaf middernacht dicht moeten. Ook heeft ze Noren opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en enkel noodzakelijke reizen te maken. Vorige week kondigde het land al een reeks strengere maatregelen af, waaronder beperkingen op het aantal mensen dat samen mocht komen. „De situatie is zeer ernstig. We hebben geen tijd om af te wachten of de maatregelen die we vorige week hebben ingevoerd voldoende zijn”, aldus premier Solberg.

Mensen met een mondkapje in Athene. Foto Pantelis Saitas/EPA

Kinderopvangorganisaties ervaren meer personeelstekorten vanwege corona

Al bestaande personeelstekorten bij kinderopvangorganisaties worden verergerd door het coronavirus. Dat concludeert de brancheorganisatie Kinderopvang werkt op basis van een peiling onder 122 kinderopvangbedrijven. Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven in de buitenschoolse opvang en 45 procent van de organisaties in de dagopvang heeft te maken met personeelstekorten. De peiling werd in de tweede en derde week van oktober afgenomen.

De helft van alle ondervraagde bedrijven heeft te maken met moeilijk vervulbare vacatures, een probleem dat al voor de coronacrisis bestond. De pandemie maakt de personeelstekorten dringender. Van de ondervraagde bedrijven die tekorten ervaren, legt vier op vijf organisaties de oorzaak van het tekort bij het wachten op een coronatest of de uitslag daarvan.

De brancheorganisatie voorziet daarnaast problemen met het aannemen en inzetten van stagiairs. Zo’n 11 procent van de ondervraagde organisaties verwacht de komende maanden geen leerwerkplekken te kunnen aanbieden, 8 procent denkt er minder te kunnen openstellen. Ook daarvoor noemen bedrijven de huidige coronamaatregelen als oorzaak, bijvoorbeeld dat er minder mensen in een ruimte mogen zijn en collega’s afstand van elkaar moeten kunnen houden.

Een sticker op een school op de grond om anderhalve meter afstand te houden. Foto Sem van der Wal/ANP

VS registreren voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Een dag na de presidentsverkiezingen zijn in de Verenigde Staten voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in 24 uur tijd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Het totale aantal besmettingen sinds de uitbraak van het virus staat nu op bijna tien miljoen.

Het afgelopen etmaal werd in zeventien staten ook een recordaantal coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volgens The Washington Post dreigen sommige zorginstanties overbelast te raken. Directeur Francis Collins van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut NIH dringt er bij Amerikanen op aan mondkapjes te dragen in de winter. Volgens hem zouden daar 130.000 levens mee gered kunnen worden.

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe zeker 233.535 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In absolute aantallen is geen enkel ander land zo getroffen.

Mobiele testlocatie voor Covid-19 in Los Angeles Foto Etienne Laurent/EPA

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de coronapandemie, in Nederland en het buitenland. Het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • De situatie verbetert, maar is kwetsbaar. Dat was de boodschap van Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer. Hij stelt dat op basis van de cijfers het aantal besmettingen lijkt te dalen, maar Van Dissel is voorzichtig met het trekken van duidelijke conclusies..
  • Alle medewerkers bij de politie krijgen dit jaar een bonus van 300 euro netto. Met die geste wil minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zijn blijk van waardering tonen aan het politiepersoneel. De minister maakt zich zorgen over de hoge werkdruk en onderbezetting binnen het korps.
  • Daarnaast sluit Rutte niet uit dat op sommige plekken in Nederland nog een avondklok ingevoerd kan worden. Het gaat dan over regio’s waar de komende dagen geen duidelijke daling te zien is wat betreft het aantal ziekenhuisopnames.
  • Bij het RIVM kwamen dinsdag 24 uur 7.657 nieuwe positieve tests binnen. Dat zijn er 112 minder dan gisteren, toen het instituut 7.769 nieuwe positieve uitslagen registreerde. Daarmee is het aantal gemelde tests voor de vijfde dag op een rij gedaald.
  • Denemarken gaat alle nertsen in het land ruimen in verband met het coronavirus. Dat heeft de Deense minister-president Mette Frederiksen woensdag bekendgemaakt. Het ruimen van de dieren gebeurt omdat wordt gevreesd voor mutaties van het coronavirus.

 

Lees hier al het coronanieuws van woensdag 4 november terug