Biden hint op verkiezingswinst

Joe Biden houdt toespraak vanuit Delaware.
Joe Biden houdt toespraak vanuit Delaware. Foto Carolyn Kaster/AP

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft tijdens een toespraak in Delaware gehint op zijn verkiezingswinst. „Het is duidelijk dat we genoeg staten binnenhalen om het presidentschap te winnen”, zei hij. „Ik verklaar niet dat ik heb gewonnen. Maar als de stemmen zijn geteld, geloof ik dat ik heb gewonnen.” Volgens Biden zou dat een overwinning zijn voor de Democraten en voor Amerika.

In zijn toespraak blikte hij alvast vooruit op de komende vier jaar. Ik voer campagne als een Democraat, zei hij. „Maar ik zal regeren als een Amerikaanse president.” Hij stelde zich op als verbinder en zei dat de komende jaren in het teken moeten staan van „verenigen”, „genezen” en „samen komen als een natie”. We zijn geen vijanden, voegde hij daar aan toe.

Over zijn positie in de staat Pennsylvania heeft hij een „heel goed gevoel”. In die staat ligt hij op het moment van schrijven op nipte achterstand op zijn opponent Donald Trump.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Biden hint in toespraak op verkiezingswinst, stemmen worden geteld in belangrijke swing states