WHO-baas Tedros in quarantaine en Trump bekritiseert Europese lockdowns

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO.
Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO. Foto Martial Trezzini/EPA
  • Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat in quarantaine, omdat hij in contact is geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. „Ik voel me goed en heb geen symptomen. Maar ik ga de komende dagen in thuisisolatie in lijn met de WHO-protocollen en werk vanuit huis”, laat hij weten via Twitter. Tedros roept iedereen op om ook alle coronaprotocollen te volgen, omdat alleen zo de verspreiding van het virus gestopt kan worden.
  • De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina felle kritiek geuit op de „draconische lockdowns” in Europa. Hij beloofde zijn aanhang dat hij dergelijke maatregelen niet zal nemen, ondanks het snel oplopende aantal besmettingen in de VS. „Kijk naar wat er in Europa is gebeurd. Mensen komen in opstand, ze willen en kunnen dat niet meer”, zei Trump. Hij wees erop dat het aantal besmettingen in Europa ondanks de lockdowns omhoog schiet, terwijl daardoor wel de economieën in puin liggen.
  • De Britse prins William is in april dit jaar besmet geraakt met het coronavirus, maar hield dat geheim om geen paniek in het land te veroorzaken, meldt The Sun. Hij kreeg het longvirus vlak na zijn vader, prins Charles en premier Boris Johnson. William ging volgens de richtlijnen van de overheid in quarantaine in zijn ouderlijk huis Anmer Hall in Norfolk en bleef ondanks dat hij op enig moment moeite kreeg met ademen hard doorwerken, schrijft de tabloid. Bronnen bevestigen aan de BBC dat William positief heeft getest, maar een verklaring van de prins zelf is er nog niet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rode Kruis schaalt coronanoodhulp in Nederland op