‘Werkgevers verbieden volgens vakbonden gebruik CoronaMelder’

Sommige werkgevers verbieden hun personeel de CoronaMelder-app te gebruiken of raden het downloaden ervan af, om te voorkomen dat medewerkers een waarschuwing krijgen en daardoor tien dagen in quarantaine moeten. Vakbonden CNV en FNV kregen daarover ieder tientallen meldingen binnen, schrijft dagblad Trouw maandag.

Via de CoronaMelder kunnen gebruikers hun positieve testuitslag doorgeven. Wie de app gedownload heeft en meer dan een kwartier in de buurt is geweest van iemand met een positieve uitslag, krijgt daarvan een waarschuwing en wordt aangeraden in quarantaine te gaan. Met name kleine ondernemers en werkgevers in de retail- en industriebranches, waar personeel veelal niet thuis kan werken, zouden vanwege de geadviseerde quarantaine het gebruik van de app ontraden. Ze zijn bang voor uitval van personeel, met hogere verzuimkosten of stilgelegde productie tot gevolg, aldus vakbond CNV in Trouw.

Het verbieden van de app is verboden vanwege de machtsverhoudingen tussen werkgever en werknemer, zegt arbeidsjurist Pascal Besselink in Trouw. „Als een werkgever zoiets vraagt, op welke manier dan ook, zullen veel werknemers dat niet als een vrijwillige keuze ervaren en zich verplicht voelen - zeker in deze crisistijd - het advies op te volgen.”

De app vormde eerder onder meer in het openbaar vervoer een probleem, omdat bijvoorbeeld buschauffeurs door hun beroep met veel mensen in aanraking komen. Zij lopen daardoor een grote kans een melding te krijgen via de app, terwijl ze beschermd zijn met spatschermen. Ook is de app, omdat deze via bluetooth werkt, niet volledig nauwkeurig. Ongeveer 70 procent van alle gebruikers die een waarschuwing krijgen, zouden daadwerkelijk binnen anderhalve meter afstand zijn geweest van iemand met een positieve testuitslag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rode Kruis schaalt coronanoodhulp in Nederland op