Vredig naar de poort van de dood

Speeltips Spiritfarer help je overleden mensen om hun zorgen los te laten en rustig de Grote Oversteek te maken.

Hoe maak je een game over rouwen, over doodgaan en afscheid nemen, zonder dat je je publiek urenlang in diepe droefheid onderdompelt? Spiritfarer zoekt het antwoord juist in de warmte van het leven: in knusheid, liefde, en zorg dragen voor de mensen om je heen.

Als de nieuwe veervrouw van het hiernamaals, Stella, en haar kat, moet je pas overleden zielen helpen hun zaken op orde te stellen voordat ze heen gaan. Je vaart van eiland naar eiland en pikt dolende zielen op, die zich transformeren tot sprekende dieren – alles in Spiritfarer loopt over van schattige symboliek.

De één moet vrede sluiten met haar familie en haar afstandelijke jeugd, de ander wil nog éénmaal de wereld zien voordat ze toegeeft aan dementie. Stella moet ze comfortabel zien te houden. Je bouwt voor elke ziel een huis, zoekt grondstoffen om die huizen prettiger te maken, teelt groente en fruit en kookt hun favoriete maaltijden. Ondertussen spreek je ze elke dag, mag je ze omhelzen, en bouw je een band met ze op.

Je neemt afscheid als een ziel zijn laatste zorgen los heeft gelaten. Bij de poort van de dood zeg je gedag – en keer je terug naar een boot vol lege huizen. (LM)

Spiritfarer, voor pc, mac, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch, 30 euro