Vliegtuigen iets voller in de zomer, nog steeds veel minder passagiers dan gebruikelijk

Het aantal luchtvaartpassagiers in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar toegenomen vergeleken met de maanden ervoor, vanwege de tijdelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in de zomermaanden. Toch blijven de passagierscijfers flink achter vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tussen juli en september dit jaar reisden bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar een van de vijf Nederlandse luchthavens. Dat is een verzesvoudiging van het aantal passagiers in het tweede kwartaal van dit jaar. Vergeleken met dezelfde maanden in 2019 nam het aantal luchtvaartreizigers met driekwart af: ruim 23 miljoen passagiers deden in het derde kwartaal van vorig jaar nog een van de Nederlandse vliegvelden aan.

Van de 5,5 miljoen passagiers reisde bijna 83 procent via Schiphol, de grootste Nederlandse luchthaven. Ongeveer 13 procent reisde via Eindhoven Airport, de rest ging via Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen of Groningen Eelde. Gemiddeld waren de passagiersvliegtuigen in juli en augustus halfvol. In april waren passagiersvliegtuigen ongeveer voor een derde bezet, in september lag de bezetting op 41 procent. Ook het goederenvervoer en handelsverkeer in de lucht namen in het derde kwartaal af vergeleken met vorig jaar, met respectievelijk 3 procent en ruim de helft.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rode Kruis schaalt coronanoodhulp in Nederland op