Verkiezingen

Regeringspartij Georgië heeft absolute macht

De partij die in Georgië acht jaar aan de macht is, heeft opnieuw de parlementsverkiezingen gewonnen. In reactie hierop trokken duizenden aanhangers van oppositiepartijen zondag door de straten van hoofdstad Tbilisi. Ze erkennen de uitkomst niet en zijn van mening dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn. De OSCE was als onafhankelijke waarnemer aanwezig bij de verkiezingen en oordeelt dat de stemming grotendeels eerlijk is verlopen. Zondagavond was 99 procent van de stemmen geteld, waarbij regeringspartij Georgische Droom uitkwam op 48,1 procent van de stemmen. Dat is waarschijnlijk genoeg voor een absolute meerderheid in het parlement. Partijen die minder dan 1 procent van de stemmen haalden, krijgen geen zetels. De grootste oppositiepartij, de Verenigde Nationale Beweging, behaalde 27,1 procent van de stemmen. De opkomst was 56 procent. (NRC)