Trump suggereert dat topadviseur Fauci ontslagen wordt

Donald Trump en Anthony Fauci eerder dit jaar. Trumps aanhangers scandeerden zondag dat Fauci ontslagen moet worden.
Donald Trump en Anthony Fauci eerder dit jaar. Trumps aanhangers scandeerden zondag dat Fauci ontslagen moet worden. Foto Alex Brandon/AP

Tijdens een campagnebijeenkomst in Florida heeft president Donald Trump zondag gezinspeeld op het ontslag van Anthony Fauci, immunoloog en hoofd van de corona-werkgroep van zijn regering. Toen het publiek om Fauci’s ontslag begon te joelen, zei Trump: „ik waardeer het advies.”

Trump noemde Fauci zondag „een aardige man”, maar wel een die „op heel veel punten fout zit”. Toen het publiek om het ontslag van Fauci bleef roepen: „Tegen niemand zeggen, maar wacht maar tot na de verkiezingen.” Overigens heeft Trump, meldde CNN deze zomer al, helemaal niet het mandaat om Fauci te ontslaan.

De president gaat publiekelijk vaker tegen de topadviseur in, die in zijn ogen de ernst van Covid-19 zwaar overtrekt. Vorige maand lekte een audiofragment uit waarin de president Fauci
„een idioot” noemt. Vorige week suggereerde Trump dat een vaccin tegen Covid-19 bijna beschikbaar is. Fauci zei dezelfde dag nog te verwachten dat de brede inzetbaarheid van zo’n middel nog een jaar op zich kon laten wachten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump suggereert dat topadviseur Fauci ontslagen wordt