Zeker 19 doden bij IS-aanslag op universiteit in Kabul

Afghanistan Drie aanvallers verschaften zich toegang tot de campus en schoten op willekeurige aanwezigen. De aanslag is nog niet opgeëist.
Een gewonde wordt afgevoerd nadat schutters de universiteit van Kabul bestormden.
Een gewonde wordt afgevoerd nadat schutters de universiteit van Kabul bestormden. Foto Wakil Kohsar/AFP

Bij een aanslag op een universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zeker negentien mensen gedood. 22 personen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Afghaanse autoriteiten. De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist; de terreurorganisatie Taliban ontkent alle betrokkenheid.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Tariq Arian, vertelde maandag tegen verslaggevers dat „de vijanden van Afghanistan, de vijanden van het onderwijs” de universiteit van Kabul waren binnengedrongen. Drie gewapende mannen bestormden de rechtenfaculteit van de grootste universiteit van het land en vuurden willekeurig schoten af op aanwezigen. Volgens persbureau AP was er op dat moment een boekenbeurs gaande, die werd bijgewoond door de Iraanse ambassadeur in Afghanistan en andere hooggeplaatste Iraniërs. Over hun toestand is niets bekend. Docenten en bewakers brachten mensen in veiligheid en begeleidden hen van het terrein. Afghaanse veiligheidstroepen omsingelden de universiteit en belandden in een urenlang vuurgevecht met de aanvallers, waarbij het drietal werd gedood.

De terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft later op maandag verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, via een bericht in het Telegramkanaal dat de organisatie gebruikt. Onder meer persbureau Reuters en analisten maken daar melding van. De bijeenkomst van de hoogwaardigheidsbekleders zou het doelwit zijn geweest van de aanslag.

Chaos

Studenten vertelden aan verslaggevers van AFP over de chaos die ontstond na het horen van geweerschoten. De 23-jarige Fraidoon Ahmadi zat op dat moment in de les. „We waren erg bang en dachten dat het misschien de laatste dag van ons leven was”, zegt hij. Zijn medestudenten „schreeuwden, baden en huilden” volgens hem om hulp. Sommigen van hen zaten meer dan twee uur vast voordat ze werden gered.

Ondanks een historisch vredesakkoord tussen de VS en de Taliban eerder dit jaar, neemt het geweld in Afghanistan de afgelopen maanden alleen maar toe. Al-Qaeda is nog steeds sterk verweven in de Taliban, waarschuwde een hoge functionaris van de Verenigde Naties vorige week in gesprek met de BBC. Eerder dit jaar kwam de Taliban nog met de VS overeen om alle banden met Al-Qaeda te verbreken.