Schotse miljardair schenkt een miljoen pond na zien van filmpje demente pianoleraar

Schenking Miljardair Sir Tom Hunter was zo geroerd na het zien van een filmpje van een aan alzheimer lijdende pianoleraar dat hij een miljoen pond schonk aan twee alzheimerstichtingen.

De tachtig-jarige Paul Harvey ging viraal op Twitter
De tachtig-jarige Paul Harvey ging viraal op Twitter

Eén miljoen Britse ponden, 1,11 miljoen euro. Aangedaan door een video van een tachtigjarige voormalige muziekleraar met dementie, die uit het hoofd een van zijn eigen pianocomposities speelt, besloot Sir Tom Hunter geld te doneren aan twee alzheimerstichtingen, de Alzheimer’s Society en Music for Dementia.

De zoon van de leraar had de clip op Twitter geplaatst om te laten zien hoe muzikaal vermogen geheugenverlies kan overleven. De Tweet ging viral en werd in korte tijd miljoenen keren bekeken. Nadat luisteraars de BBC hadden gevraagd om de uitvoering te laten orkestreren, nam Harvey de betreffende compositie op met het BBC Philharmonic Orchestra. De song werd als single uitgebracht.

Goed nieuws

Sir Tom Hunter, de eerste miljardair van Schotland, raakte samen met zijn echtgenote geëmotioneerd door de opname van de dementerende pianist en besloot spontaan tot zijn donatie. „In een tijd waarin mensen op zoek zijn naar goed nieuws, verlichtte u het scherm”, zei de ondernemer tegen de pianist in een tweegesprek dat de BBC uitzond.

De pianoleraar heet Paul Harvey en woont in Buxted, in Sussex. Vorig jaar werd bij hem dementie vastgesteld. Zijn zoon Nick constateerde dat zijn vader nog goed zelf gecomponeerde pianostukken uit zijn hoofd kon spelen, en zelfs nieuwe kon creëren.

Een oude truc van zijn vader op feesten en partijen was om de gasten vier willekeurige noten te laten noemen. Al improviserend maakte hij van die noten dan een song. Op de Twitteropname speelt hij een vroegere compositie waarin hij improviseerde over het thema F-A-D-B.

Toen zoon Nick zijn hoogbejaarde vader vertelde dat hij in een paar dagen tijd met zijn eerste single de nummer één plek in de hitparade had bereikt, reageerde die verbaasd. „Hij lachte en dacht dat ik een grapje maakte.”

Sir Tom Hunter zei in het tweegesprek met de pianoleraar „te geloven dat muziek een sleutel is”. Hij voegde eraan toe zijn beide ouders te hebben verloren aan de ziekte van Alzheimer. „We willen je echt helpen met je plan.”

Paul Harvey barstte in snikken uit toen de ondernemer hem over zijn gift vertelde. „Dat is fantastisch, dat is het echt. Ik dacht niet dat ik nog veel meer ontroerd kon worden, maar ik kan het. Dat ik dit allemaal kan laten gebeuren terwijl ik al tachtig jaar oud ben – ik denk dat dat best goed is.”

Zijn zoon Nick richtte zich vervolgens tot zijn vader: „Stel je eens voor wat je zult bereiken als je negentig bent.”

Correctie 2 november 2020: In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk dat één miljoen Britse ponden omgerekend 900.000 euro is. Dat is onjuist en hierboven aangepast.