Rode Kruis ziet coronacrisis hard toeslaan in Nederland en schaalt noodhulp op

Beschermingsmiddelen die zijn ingeleverd tijdens een inzamelingsactie van het Rode Kruis aan het begin van de coronacrisis.
Beschermingsmiddelen die zijn ingeleverd tijdens een inzamelingsactie van het Rode Kruis aan het begin van de coronacrisis. Foto Robin Utrecht/ANP

Het Rode Kruis constateert in de tweede coronagolf een verdubbeling van de voedselnood in Nederland en krijgt ook steeds meer aanvragen voor medische ondersteuning en onderdak. Daarom schaalt de organisatie de coronahulp fors op.

„We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben”, zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis tegen persbureau ANP. „We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op.”

Er is 48 miljoen euro nodig voor de noodhulp die naar verwachting tot mei volgend jaar verleend zal moeten worden. Op giro 7244 is tot nu toe 900.000 euro binnengekomen voor de hulpverlening.

Het Rode Kruis levert op dit moment aan ruim drieduizend mensen per week voedselhulp, die niet in aanmerking komen voor hukp van andere organisaties zoals de voedselbank. Ook assisteert het Rode Kruis de GGD’s met testen en bron- en contactonderzoek.

In de winter verwacht de hulporganisatie ruimtegebrek bij de daklozenopvang, omdat de opvanglocaties niet zijn ingericht op anderhalve meter afstand bewaren. Er zijn volgens het CBS momenteel zo’n 40.000 daklozen in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO-baas Ghebreyesus in quarantaine en Trump bekritiseert Europese lockdowns