Rijksten in Nederland weer rijker geworden, ondanks coronacrisis

De vijfhonderd rijkste mensen in Nederland zijn het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis gezamenlijk nog rijker geworden, blijkt uit de maandag gepubliceerde ranglijst Quote 500 van zakenblad Quote. Wel is hun gezamenlijke vermogen minder toegenomen dan in de afgelopen jaren. Ook is het aantal miljonairs afgenomen.

Het vijfhonderdtal superrijken heeft een gezamenlijk vermogen van ruim 186 miljard euro: 3,5 procent meer dan de vijfhonderd rijkste Nederlanders vorig jaar hadden. Gemiddeld hebben de mensen die in de lijst staan daarmee iets meer dan 372 miljoen euro per persoon. De minst rijke persoon in de Quote 500 heeft een vermogen van 95 miljoen euro; vorig jaar lag die ondergrens 7 miljoen euro lager.

Quote ziet een groot verschil met de vorige economische crisis, toen een „sombere stemming in ondernemend Nederland” heerste. „De vaderlandse rijken kunnen de rechtse directe van het coronavirus vooralsnog ontwijken”, aldus het blad. Dit betekent overigens niet dat de rijken of hun bedrijven niet getroffen zijn. Zo is de rijkste persoon van Nederland al jaren Heineken-telg Charlene de Carvalho-Heineken. Die bierbrouwerij is zwaar getroffen door de coronacrisis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden