Race naar het Witte Huis

Stembussen geopend in oostelijke staten

Vandaag is het 3 november, verkiezingsdag in de Verenigde Staten. In dit blog deelt NRC het laatste nieuws over de race naar het Witte Huis. Lees voor wat je moet weten over de stembusgang het vragenstuk van NRC. Wil je werkelijk niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Trump krijgt kritiek uit eigen hoek op winstclaim

Meerdere vooraanstaande Republikeinen en presentatoren van het conservatieve Fox News hebben afkeurend gereageerd op president Trumps ongefundeerde claim dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Ook zijn aankondiging dat hij via het Hooggerechtshof zal proberen het tellen van stemmen te stoppen, kan op kritiek rekenen.

„Dit is een extreem ontvlambare situatie en de president heeft er een lucifer in gegooid”, zei Fox News-presentator Chris Wallace. In meerdere staten waar Trump zichzelf als winnaar beschouwt, zoals Pennsylvania, worden nog stemmen geteld. „Hij heeft die staten nog niet gewonnen. Dat is niet aan de president om te zeggen. Het staat buiten kijf dat die staten mogen doorgaan met het tellen van stemmen.”

De uitspraak is opvallend omdat het conservatieve Fox News Trump doorgaans het meest goed gezind is van alle grote Amerikaanse nieuwszenders. Nu uitten meerdere verslaggevers en talkshowgasten echter hun onvrede over Trumps overwinningsclaim. Presentator Dana Perino noemde deze „zeer onverantwoord”, terwijl analist Juan Williams zei dat Trump zijn boekje te buiten ging. Trump leverde de afgelopen dagen kritiek op Fox, omdat de zender meer op de hand zou zijn van zijn rivaal Joe Biden.

Chris Christie, Republikein en voormalig gouverneur van New Jersey, benadrukte tegenover ABC News dat „alle stemmen die nu binnen zijn, geteld moeten worden. Vanavond was niet het juiste moment om dit argument aan te voeren”. Adam Kinzinger, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, richtte zich op Twitter tot Trump: „Stop. Ophouden nu. De stemmen gaan geteld worden en je gaat ofwel winnen ofwel verliezen. En Amerika zal dat accepteren. Geduld is een schone zaak.”

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af en gaan in een nieuw liveblog verder.

Lees hier verder over de beslissende fase van de race naar het Witte Huis

100 miljoen Amerikanen brachten hun stem al uit

Tot nu toe hebben meer dan 100 miljoen Amerikanen hun stem al uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een telling van de Universiteit van Florida. Bijna 65 miljoen van de vroegtijdige stemmers deden dit per post, de rest bezocht een stemlokaal.

Om drukte op de verkiezingsdag te voorkomen in verband met het coronavirus, kiezen veel Amerikanen dit jaar ervoor eerder te stemmen. Dat gebeurde tot nu toe het meeste in de staten Californië, Texas en Florida. In Texas en op Hawaii is de opkomst nu al hoger dan bij de verkiezingen in 2016.

De Universiteit van Florida voorspelt op basis van de telling dat de totale opkomst kan oplopen tot 67 procent. Dat zou betekenen dat meer dan 160 miljoen Amerikanen zouden stemmen. Zo hoog is de opkomst voor de presidentsverkiezingen sinds 1908 niet meer geweest.

Amerikanen brengen hun stem uit in de staat Kentucky. Foto Darron Cummings/AP

Twitter en Facebook prediken terughoudendheid op verkiezingsdag

Grote sociale mediabedrijven nemen tijdens de verkiezingsdag preventieve maatregelen tegen de verspreiding van desinformatie. De sociale media zeggen te willen voorkomen dat op hun netwerk ten onrechte een winnaar wordt uitgeroepen. Zo vermeldt Facebook bij zulke berichten dat de stemmen nog worden geteld en er pas een uitslag bekend is als persbureaus Reuters en AP de verkiezingsuitslag hebben gepubliceerd.

Twitter en Facebook kregen na de presidentsverkiezingen in 2016 veel kritiek omdat complottheorieën, desinformatie en andere onjuiste berichtgeving op de platformen circuleerden. Facebook-baas Mark Zuckerberg verweerde zich lange tijd tegen de kritiek dat Facebook de verkiezingsuitslag beïnvloedde met valse informatie over de verkiezingen. Nu wil Facebook dat voorkomen met een team van medewerkers dat desinformatie filtert. Daarnaast weigert Facebook Amerikaanse politieke advertenties tot de stembussen zijn gesloten.

Zal Washington Mark Zuckerbergs macht beteugelen?: Facebook versus de Amerikaanse democratie

Ook Twitter zal waarschuwingen plaatsen bij discutabele berichtgeving over de uitslag van de verkiezingen. Bij tweets van kandidaten, populaire accounts (meer dan 100.000 volgers) en veel gedeelde berichten komt een disclaimer te staan als de informatie niet strookt met de officiële resultaten en voorspellingen. Daardoor kunnen de kandidaten een vroegtijdige verkiezingswinst ook niet zonder meer via Twitter uitroepen. Tenminste twee onafhankelijke nieuwsorganisaties moeten de resultaten onafhankelijk hebben gepresenteerd voordat een van de kandidaten de winst onweersproken kan uitroepen, zo laat Twitter aan The New York Times weten.

Trump over claimen verkiezingswinst: pas als de overwinning daar is

President Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden hebben dinsdagochtend voor het eerst van zich laten horen op de verkiezingsdag. Trump bedankte zijn campagneteam en aanhang via Twitter, en was later per telefoon te gast bij een ontbijtshow van Fox News. Daarin wordt hem onder meer gevraagd wanneer hij een verkiezingszege zou claimen. Met schorre stem antwoordt Trump: „Als de overwinning daar is. Er is geen reden voor spelletjes. Ik denk dat we zullen winnen.” De Republikein gaat niet in op de suggestie dat hij vroegtijdig de verkiezingszege zou claimen zodra de eerste uitslagen van cruciale staten in zijn voordeel bekend zouden worden.

Twitter avatar atrupar Aaron Rupar An exhausted-sounding Trump on when he’ll declare victory: „When there’s victory. If there’s victory … there’s no reason to play games.” https://t.co/MiuuPjTe1E

Net als president Trump was ook Joe Biden vroeg uit de veren. De Democratische presidentskandidaat begon de verkiezingsdag met een kerkbezoek in Wilmington, in de staat Delaware. Biden bracht daarna een bezoek aan de begraafplaats waar zijn zoon Beau ligt begraven, die vijf jaar geleden overleed aan kanker. Even later richtte Biden zich via Twitter tot zijn aanhangers:

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden In 2008 and 2012, you placed your trust in me to help lead this country alongside Barack Obama. Today, I’m asking for your trust once again — this time, in Kamala and me. We can heal the soul of this nation — I promise we won’t let you down. https://t.co/eoxT07uII9 https://t.co/VwZkmZ53F4

Drop Box, curb side voting en naked ballots, wat betekent het allemaal?

Naked Ballots, curb side voting en safe harbor voting: de Amerikaanse verkiezingen verlopen door het coronavirus anders dan anders, wat voor een aantal nieuwe termen in het verkiezingsjargon zorgt. Persbureau Bloomberg schreef een handige lexicon.

Voor wie vannacht met CNN op tv de uitslagenavond gaat volgen, kan de kijkwijzer van NRC goed zijn om erbij te houden. De Amerika-redacteuren van NRC leggen uit waar je bij de uitslagen op moet letten bij de presidentsverkiezingen, maar ook waarom de race om de senaatszetels de moeite waard is om te volgen.

Lees hier de Kijkwijzer: hier moet je op letten tijdens de verkiezingsnacht in de VS

Stembussen geopend in oostelijke staten

Aan de Amerikaanse oostkust zijn dinsdagochtend rond 06.00 uur plaatselijke tijd als eerste de stembussen geopend. Onder meer in de staten New York, New Jersey en Virginia stonden kiezers nog voor zonsopgang in de rij om hun stembiljet in te leveren. Gedurende de ochtend openen ook de stembureaus in andere staten.

Grofweg 95 miljoen kiezers brachten dit jaar voorafgaand aan de verkiezingen hun stem uit, bijna 70 procent van het totaal aantal stemmen in 2016. Vanwege de coronapandemie werden met name veel vervroegde stemmen uitgebracht via de post, 60 miljoen. Analisten verwachten dit jaar de hoogste opkomst bij Amerikaanse verkiezingen ooit.

Nepvideo Biden op Twitter ruim miljoen keer bekeken

Een gemanipuleerde video van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden op Twitter is het afgelopen weekend ruim 1,1 miljoen keer bekeken. Dat melden Amerikaanse media. De beelden, die Biden tonen tijdens een toespraak, zijn op een dusdanige manier bewerkt dat het lijkt alsof Biden niet weet in welke Amerikaanse staat hij zich bevindt.

Op de video van zo’n vijftien seconden is te zien dat Biden een podium beklimt en „hello Minnesota” roept, terwijl achter hem een bord staat met daarop ‘Tampa, Florida’. Ook voor het spreekgestoelte staan de letters ‘FL’, verwijzend naar de zuidelijke staat. Verslaggevers van verschillende media hebben aangetoond aan dat deze teksten in de video zijn geplakt, en dat op beide borden in de oorspronkelijke video de letters ‘MN’ staan, de afkorting van de staat Minnesota.

De twitteraar die de nepvideo als eerste plaatste, heeft deze inmiddels verwijderd. Het filmpje werd echter ook door anderen gedeeld en circuleert daarom alsnog op het platform. Twitter heeft er een waarschuwing bij geplaatst dat het om „gemanipuleerde media” gaat. „Bidens begroeting aan supporters vond plaats tijdens een bijeenkomst in St. Paul, Minnesota, op 30 oktober. De avond ervoor hield Biden nog een bijeenkomst in Tampa, waar zijn toespraak werd afgebroken vanwege een plotselinge regenbui”, aldus Twitter.

Een CNN-verslaggever legt uit hoe de betreffende video van kandidaat Joe Biden gemanipuleerd is:

Twitter avatar donie Donie O’Sullivan A FALSE video claiming Biden forgot what state he was in was viewed more than 1 million times on Twitter in the past 24 hours In the video, Biden says „Hello, Minnesota.” The event did indeed happen in MN -- signs on stage read MN But false video edited signs to read Florida https://t.co/LdHQVaky8v

Klein dorp meldt eerste stemuitslag op Amerikaanse verkiezingsdag

Of de Democratische presidentskandidaat Joe Biden er om gejuicht heeft is niet bekend, maar de eerste vijf officiële stemmen op de Amerikaanse verkiezingsdag zijn op hem uitgebracht. In het plaatsje Dixville Notch in de staat New Hampshire brachten vijf stemgerechtigde inwoners ‘s nachts als eersten hun stem uit. Niet veel later meldde ook een tweede dorp in New Hampshire de ‘verkiezingsuitslag’, daar won Donald Trump met zestien tegen vijf.

Dixville Notch levert sinds 1960 steevast als eerste plaats de verkiezingsresultaten. Vanwege het coronavirus was er weinig media-aandacht voor de eerste stemuitslagen in de Verenigde Staten. Een derde dorp, Hart’s Location, besloot vanwege het virus om geen nachtelijke stemming te houden, en het stembureau in plaats daarvan de hele dag open te stellen.

De uitgebrachte stemmen zijn niet de eerste, uit een peiling van de Universiteit van Florida bleek dinsdag namelijk dat meer dan 95 miljoen Amerikanen vervroegd hun stem hebben uitgebracht. Dat is gelijk aan meer dan twee derde van de totale opkomst bij de vorige presidentsverkiezingen in 2016.

Twitter avatar mattmfm Matt McDermott The people of Dixville Notch have spoken! 5 total votes. All cast for Joe Biden. 160 million more votes to go. https://t.co/SUiLRRUFZs

Trump en Biden houden laatste campagnebijeenkomsten

Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen in de VS hebben beide kandidaten hun laatste campagnebijeenkomsten gehouden. President Trump bezocht op een dag vijf bijeenkomsten in de staten North Carolina, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Daarbij haalde Trump verschillende keren aan hoe oneerlijk hij behandeld zou zijn tijdens zijn presidentschap. „Mensen zien dat we vechten en ik vecht voor jullie. Ik vecht om te overleven”, zei Trump tijdens de rally in Michigan.

De Democratische kandidaat Biden ging naar Pennsylvania, naast een korte stop in Ohio. Hij werd tijdens zijn campagnebijeenkomst in Pittsburgh vergezeld op het podium door popster Lady Gaga. Met een mondkapje met daarop VOTE riep zij mensen op om Biden te steunen. Biden zelf riep stemmers in de VS op om op dinsdag een einde te maken aan „een presidentschap dat de vlammen van haat in dit land heeft aangewakkerd door benzine te gieten op elk racistisch incident in dit land”.

Twitter avatar PopCrave Pop Crave Lady Gaga urges people to vote for Joe Biden in campaign rally speech: “Vote like this country depends on it, because it does!” https://t.co/XZY0CAyrlE

De voormalige president Barack Obama haalde op een campagnebijeenkomst in Florida uit naar Trump, die volgens Obama het land ernstige schade heeft toegebracht. „Het zijn geen blanke waarden. Het zijn geen zwarte waarden. Het zijn geen Latino-waarden of Aziatisch-Amerikaanse waarden. Het zijn Amerikaanse waarden. En we moeten ze terugvorderen”, zei hij.

Biden tijdens zijn rally in Pittsburgh. Foto AP / Andrew Harnik

95 miljoen Amerikanen hebben gestemd, bijna 70 procent van opkomst 2016

Meer dan 95 miljoen Amerikanen hebben tot nu toe vervroegd hun stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen die dinsdag plaatsvinden. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van een peiling van de Universiteit van Florida. Dat is 69 procent van de totale opkomst bij de verkiezingen in 2016; analisten verwachten dit jaar een recordopkomst.

Het aantal stemmen zal dit jaar volgens deskundigen met gemak de 138 miljoen van 2016 voorbijstreven. In dat jaar brachten slechts 47 miljoen mensen hun stem uit vóór de verkiezingsdag. Vanwege de coronapandemie kiezen veel Amerikanen er dit jaar voor hun stem per post uit te brengen, 60 miljoen tot nu toe.

Vanwege de grote hoeveelheid stembiljetten in het postsysteem kan het dit jaar dagen of zelfs weken duren voordat alle stemmen zijn geteld. Hierdoor is de winnaar dinsdag mogelijk nog niet bekend. Om de verspreiding van nepnieuws via sociale media te voorkomen, meldde Twitter maandag dat het een waarschuwingslabel zal geven aan berichten waarin een verkiezingsoverwinning wordt geclaimd nog voordat de uitslag definitief bekend is gemaakt.

Lees ook: Wat kwam er terecht van Trumps beloftes aan Amerika?

Laatste campagnedag
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden staat volgens peilingen landelijk voor op zijn Republikeinse opponent Donald Trump, hoewel de zittende president die aanname maandag stellig verwierp tijdens een campagnebijeenkomst in North-Carolina. Hij waarschuwde kiezers voor de komende vier jaar als Biden zou worden gekozen. „Een stem voor Biden is een stem om de controle over de regering te geven aan de globalisten, communisten, socialisten, de rijke liberale hypocrieten die je het zwijgen willen opleggen, censureren, annuleren en straffen”, aldus Trump.

In Ohio beloofde Biden ondertussen de wonden van het land te zullen genezen, terwijl hij opnieuw Trumps aanpak van de coronapandemie hekelde. Hij noemde zijn tegenstander „zwak” en een „schande” en beschuldigde hem ervan de strijd tegen de pandemie te hebben opgegeven. Inmiddels zijn meer dan 230.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en raakten miljoenen mensen hun baan kwijt. Uit peilingen blijkt dat Amerikanen meer vertrouwen hebben in Biden dan in Trump als het gaat om het bestrijden van het coronavirus. „Morgen hebben we de kans om een ​​einde te maken aan een presidentschap dat dit land verdeeld heeft”, aldus Biden.

Medewerkers van een stembureau in Lansing, Michigan. Foto Jeff Kowalsky/AFP

Trump suggereert dat topadviseur Fauci ontslagen wordt

Tijdens een campagnebijeenkomst in Florida heeft president Donald Trump zondag gezinspeeld op het ontslag van Anthony Fauci, immunoloog en hoofd van de corona-werkgroep van zijn regering. Toen het publiek om Fauci’s ontslag begon te joelen, zei Trump: „ik waardeer het advies.”

Trump noemde Fauci zondag „een aardige man”, maar wel een die „op heel veel punten fout zit”. Toen het publiek om het ontslag van Fauci bleef roepen: „Tegen niemand zeggen, maar wacht maar tot na de verkiezingen.” Overigens heeft Trump, meldde CNN deze zomer al, helemaal niet het mandaat om Fauci te ontslaan.

De president gaat publiekelijk vaker tegen de topadviseur in, die in zijn ogen de ernst van Covid-19 zwaar overtrekt. Vorige maand lekte een audiofragment uit waarin de president Fauci
„een idioot” noemt. Vorige week suggereerde Trump dat een vaccin tegen Covid-19 bijna beschikbaar is. Fauci zei dezelfde dag nog te verwachten dat de brede inzetbaarheid van zo’n middel nog een jaar op zich kon laten wachten.

Donald Trump en Anthony Fauci eerder dit jaar. Trumps aanhangers scandeerden zondag dat Fauci ontslagen moet worden. Foto Alex Brandon/AP

Trump verdedigt supporters die campagnebus Biden omsingelden

President Donald Trump heeft het zondagavond opgenomen voor enkele van zijn supporters die vrijdag een campagnebus van Trumps Democratische rivaal Joe Biden omsingelden op een snelweg in de staat Texas. De FBI liet zondag weten het voorval te onderzoeken. „Naar mijn mening hebben deze patriotten niets verkeerd gedaan”, twitterde Trump vervolgens. Daarna suggereerde hij dat de FBI eigenlijk onderzoek zou moeten doen naar extreem-linkse groeperingen die volgens hem „onze door de Democraten bestuurde steden platbranden”.

Op sociale media doken meerdere filmpjes op van de actie van de Trump-aanhangers. Te zien is dat de bus, waar in grote letters de naam van Biden op staat, aan alle kanten wordt omsloten door auto’s met Trump-vlaggen. Ze houden ogenschijnlijk enige afstand van de touringcar. Een witte auto - waarin volgens het journalistieke platform The Texas Tribune een of meerdere leden van Bidens campagnestaf zaten - wordt echter geramd en opzij geduwd.

Uiteindelijk probeerden sommige Trump-fans de bus wel tot stilstand te brengen, zeggen campagnemedewerkers van Biden tegen persbureau Reuters en CNN. De bus zou op een gegeven moment nog maar zo’n 30 kilometer per uur hebben gereden. Nadat medewerkers van Biden het alarmnummer hadden gebeld, kreeg de bus een politie-escorte. Joe Biden noch zijn running mate Kamala Harris zat overigens in het voertuig. De Democraten in Texas annuleerden later op vrijdag drie campagnebijeenkomsten, volgens The Texas Tribune uit „veiligheidsoverwegingen”.

Trump twitterde op zaterdag al beelden van het incident. „I LOVE TEXAS”, schreef hij daarbij. Een dag later zei hij tijdens een optreden in de staat Michigan dat zijn supporters Bidens bus „beschermden”. Biden reageerde zondag ook. „Zoiets hebben we nog nooit gezien. Tenminste, we hebben nog nooit een president gehad die dit een goede zaak vindt.”

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse verkiezingscampagnes in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november.

Lees hier het blog van vorige week terug