Politie deelde vorige week meer coronaboetes uit

De politie heeft de afgelopen week meer coronaboetes uitgeschreven dan in de weken ervoor. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door de NOS. In de week van 26 oktober deelde de politie 806 boetes uit, waarvan 677 in het weekend. In de week van 19 oktober deelde de politie 663 boetes uit. Volgens de politie is de toename in het aantal boetes te danken aan „meer en strengere handhaving” door agenten.

Boetes werden vooral uitgedeeld vanwege het schenden van de anderhalve meter afstand en het bezoeken van illegale feestjes met grote aantallen bezoekers. Sinds 14 oktober mogen maximaal dertig personen zich in dezelfde ruimte bevinden. Hiertegenover staat dat de politie minder waarschuwde. Vorige week gaven agenten zo’n duizend waarschuwingen, de week ervoor ongeveer 1.500. Vooral jongeren tussen de 16 en 19 krijgen waarschuwingen, aldus de politie.

Bijna ieder weekend maakt de politie een einde aan illegale feesten, zo ook afgelopen weekend. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden feesten met enkele tientallen jongeren in onder meer Utrecht, Rotterdam en het Gelderse Angerlo afgekapt. De volgende nacht beëindigde de politie meerdere feesten in Amsterdam met elk ook tientallen aanwezigen. In het Limburgse Geulle maakte de politie die nacht een einde aan een feest met zo’n honderd tot honderdvijftig bezoekers.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw minder dan negenduizend positieve coronatests