Perfect om te klimmen

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: Een kinderkamer met een bed dat ook dienstdoet als lanceerplatform.

Foto Sven Benjamins

Boven iedereen uit torent Fedde (8) op zijn bed, bladerend in een dik boek. Wat leest hij daar? „Iets over zalm.” Wat over zalm? „Dat ze tijdens tochten over de oceaan met scheetjes met elkaar praten.”

Zus Mia (6) slaapt onder hem in het juniorbed. Eerst sliep Fedde daar zelf, onder zijn grote broer. Die heeft nu een eigen kamer, die eerst van Mia was. „We moesten haar wel even overhalen”, zegt moeder Aline Idzerda over de verhuizing. Mia mocht nieuw behang en een nieuw dekbed uitzoeken. Het werd konijnenbehang en een astronautendekbed.

Elf jaar geleden kochten de toekomstige ouders hun huis. Bij de komst van de derde werd de studeerkamer een kinderkamer voor nummer een en twee, al was die wel wat hoog voor hen. „Er moest iets groots in om het een beetje te breken.” Een ontwerpstudio in de buurt bedacht een houten duo-hoogslaper vol schuine vakken, kasten en laden. Een molenaarstrapje voert naar Feddes bed.

Mia, op de begane grond: „Er is elke maand markt in het park. Daar heb ik deze gevonden.” Ze liefkoost een steen.

Fedde, van boven: „Pak je nou wéér allemaal spullen uit mijn schattenkastje?”

De schuine vakken zijn dichtgemetseld met kinderboeken. Mia is bezig in Avonturen van de dappere ridster. Met vriendinnen zit ze vaak te tekenen aan de tafel die om de hoek van het meubel loopt. Aan die tafel staan drie oude Casalino kinderstoeltjes.

Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins

Het meubel, dat kan uitnodigen tot klimmen, is door de gebruikers ook al vroeg herkend als ideaal lanceerplatform. Wie de Fatboy ervoor legt, kan daar van bovenaf op neerstorten. Tot nu toe is het goed afgelopen. Aline: „Ik hoop vooral niet dat een kind van iemand anders hier iets breekt.”

Wat is niet ideaal? Het ontvangen van gasten kan ongemakkelijk zijn als je een kamer deelt. Vooral als de een wel gasten heeft en de ander niet. „Die wil dan ook meespelen.”

Heeft u een ideale slaapkamer, garage, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl. o.v.v. Ideale ruimte