Peperdure Franse handtas brengt mevrouw Erdogan in problemen

De Hermès-handtas van Emine Erdogan, de echtgenote van de Turkse president, is al maanden onderwerp van controverse. De tas, waarmee ze in 2019 voor het eerst werd gezien, kostte zo’n 43.000 euro, omgerekend 144 keer het Turkse minimumloon, terwijl miljoenen Turken worstelen met stijgende werkloosheid en armoede als gevolg van de pandemie.

De oppositie bracht de tas vorige week weer ter sprake na president Erdogans oproep tot een boycot van Franse producten – onderdeel van een hooglopend conflict met de Franse president Macron over diens kritiek op de islam en verdediging van Mohammed-cartoons. Turken zijn verdeeld over de boycot. Sommigen willen Macron een lesje leren, anderen vinden de boycot loze symboolpolitiek. De oppositie riep Erdogans vrouw op afstand te doen van haar handtas van het Franse luxemerk. Kemal Kilicdaroglu, leider van de seculiere oppositiepartij CHP, suggereerde dat ze de tas zou „verbranden in de tuin van het presidentiële paleis”. Volgens Kilicdaroglu kunnen de meeste Turken zich geen Franse producten meer veroorloven, doordat de lira dit jaar al 30 procent aan waarde verloor.

Zo blijft de tas de familie Erdogan achtervolgen, ondanks gerechtelijke pogingen de controverse te smoren. Toen de tas onderwerp werd van debat op het Turkse internetforum Eksi Sözlük, besloot een rechtbank in Istanbul de toegang tot de betreffende pagina’s te blokkeren. En columnist Ender Imrek van de linkse krant Evrensel is aangeklaagd wegens „belediging” van mevrouw Erdogan in een aan de tas gewijde column.

Column Dwars pagina 15