Kuipers: druk op ziekenhuizen neemt nog steeds toe, maar minder hard

De druk die de toevoer van coronapatiënten veroorzaakt in ziekenhuizen, groeit minder hard dan in de voorgaande weken. Dat heeft voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers maandag gezegd tijdens een persconferentie. Er liggen momenteel 2.545 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 585 op de intensive care.

In de weken vóór vorige week nam het aantal Covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames steeds met 30 tot 40 procent per week toe. Vorige week was er ‘slechts’ een groei van 13 procent te zien. Ook de groei van het dagelijkse aantal positieve tests daalt al drie dagen op rij.

Kuipers noemde dat bemoedigend, maar benadrukte dat snel een daling in plaats van afvlakking van de groei noodzakelijk is. Door patiënten door Nederland te spreiden, hoeft de acute zorg vooralsnog niet stopgezet te worden. De „reguliere klinische zorg” draait wel op nog maar 70 procent van de reguliere capaciteit.

„Het zijn nog steeds substantiële aantallen. Vergis je niet. Het moet naar nog veel lagere aantallen. De druk op de ziekenhuizen blijft nog heel lang hoog met deze cijfers.” Gevraagd naar eventuele extra maatregelen, zei hij dat die hoe dan ook effect zouden hebben op de snelheid van zo’n daling. „Je bereikt dan sneller het niveau waar je de reguliere zorg weer kunt hervatten.”

Kuipers maandagmiddag in de hal van het Erasmus MC. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw minder dan negenduizend positieve coronatests