Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden

Het Rode Kruis op Curaçao bezorgt voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis en nu nauwelijks nog kunnen rondkomen.
Het Rode Kruis op Curaçao bezorgt voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis en nu nauwelijks nog kunnen rondkomen. Foto Arie Kievit/ANP

Curaçao en Nederland hebben een overeenkomst bereikt over het derde corona-steunpakket. Het land krijgt van Den Haag een lening van ongeveer 50 miljoen euro en eenmalige giften voor onder meer de ondersteuning van het onderwijs (30 miljoen euro). Ook worden structureel middelen beschikbaar gesteld voor de versterking van de rechtsstaat (25,3 miljoen euro) en het verbeteren van het investeringsklimaat (maximaal 20 miljoen euro).

Aan het steunpakket is een aantal voorwaarden verbonden, schrijft staatssecretaris Raymond Knops (CDA) in een brief die maandag naar de Tweede Kamer is verstuurd. Op Curaçao moeten hervormingen worden doorgevoerd in onder meer het belastingstelsel, de publieke sector (en de salarissen daarin) en het financiële beleid van de staat. Er komt een speciaal orgaan dat de implementatie van die hervormingen in de gaten houdt. Volgens de staatssecretaris zijn de geëiste hervormingen nodig om Curaçao „financieel, economisch en bestuurlijk weerbaar te maken”.

Het duurde maanden voordat Knops en de premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath het eens konden worden over de overeenkomst. Persbureau ANP citeert uit een persbericht dat de afspraken „vrijwillig, maar niet vrijblijvend” zijn. Nederland onderhandelt nog over noodsteun aan Aruba en Sint-Maarten. Aruba ontving al tweemaal eerder een steunpakket, met Sint-Maarten wordt nog gesproken over een tweede. In al die gesprekken heeft Nederland vergelijkbare, harde voorwaarden gesteld aan de financiële hulp in de coronacrisis.

Op die houding leveren de Caraïbische landen al langer stevige kritiek. In oktober concludeerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een rapport dat de samenwerking met de drie eilandstaten slecht verloopt en er van beide kanten te weinig politieke wil is die echt te verbeteren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden