Merkel: ‘Geen kerstmarkten, wel feestdagen met familie’

Angela Merkel maandag bij een persconferentie in Berlijn.
Angela Merkel maandag bij een persconferentie in Berlijn. Foto Markus Schreiber/AP

Hoewel grote Oud-en-Nieuwfeesten en de meeste kerstmarkten in Duitsland zijn geschrapt, mag niemand de feestdagen eenzaam doorbrengen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag tijdens een persconferentie. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Duitsland sinds maandag een gedeeltelijke lockdown.

Familiebijeenkomsten moeten volgens Merkel doorgaan, eventueel met voorzorgsmaatregelen. Ter illustratie zei ze dat gezinnen een paar dagen in „pre-quarantaine” kunnen gaan voordat ze opa en oma bezoeken. Hoewel „het licht aan het eind van de tunnel” volgens haar nog ver weg is, biedt het beperken van sociaal contact in november mogelijk meer openingen voor samenkomsten tijdens de feestdagen.

Duitsers zitten sinds maandag voor ten minste vier weken in gedeeltelijke lockdown. Restaurants, bars, theaters, bioscopen, sportscholen en andere vrijetijdsvoorzieningen moeten dicht blijven om het aantal besmettingen beheersbaar te houden. Merkel verdedigde de verscherpte maatregelen eerder door te stellen dat „halfslachtigheid straft” en dat mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maandag registreerde Duitsland meer dan 12.000 nieuwe besmettingen in 24 uur. Vorige week schommelde het aantal dagelijkse infecties rond de 20.000. Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive care is de afgelopen tien dagen verdubbeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw minder dan negenduizend positieve coronatests