Aanslag in Wenen: meerdere doden, minstens één dader voortvluchtig

Aanslag Oostenrijk De aanslag werd door meerdere daders uitgevoerd met geweren. Een van hen is doodgeschoten door de politie. Naar minstens één dader wordt nog gezocht.
Politie-inzet in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad.
Politie-inzet in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. Foto Leonhard Foeger/Reuters

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn maandagavond meerdere doden gevallen bij een terroristische aanslag. Ook zijn vijftien mensen gewond geraakt, waarvan zeven ernstig. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Op zes plaatsen in de stad is geschoten door meerdere daders. Een van de aanslagplegers is gedood door de politie.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft op Twitter gezegd dat Oostenrijk „moeilijke tijden” doormaakt. Het leger is ingezet om belangrijke plekken te beschermen. „We zullen ons nooit laten intimideren door terrorisme en zullen deze aanvallen met alle middelen bestrijden”, schrijft Kurz.

Twitter avatar sebastiankurz Sebastian Kurz Wir erleben gerade schwere Stunden in unserer Republik. Ich möchte allen Einsatzkräften danken, die insbesondere heute für unsere Sicherheit ihr Leben riskieren. Unsere Polizei wird entschlossen gegen die Täter dieses widerwärtigen Terroranschlags vorgehen.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er sprake was van een aanslag „door meerdere zwaarbewapende terroristen”. Rond 20.00 uur werden de eerste schoten gelost en rond 22.00 uur werd er volgens persbureau AFP nog steeds geschoten. Naar minstens een van de daders wordt nog gezocht met speciale eenheden. Er zijn controles aan de grens en wegversperringen rondom Wenen.

Na de aanslag werden mensen in restaurants en de opera van Wenen gevraagd binnen te blijven. Zij zijn onder politiebegeleiding naar buiten gebracht. Voor de komende uren worden mensen gevraagd thuis te blijven en in ieder geval het centrum van Wenen te vermijden. Kinderen hoeven op dinsdag niet naar school te komen.

Veel mensen op straat in Wenen

Oostenrijkse media meldden eerder op de avond dat er onder meer was geschoten in of rondom een synagoge. Dit geloofsgebouw was gesloten op het moment dat de eerste berichten over de schietpartijen naar buiten kwamen, schrijft de voorzitter van de organisatie voor de joodse gemeenschap in Oostenrijk Oskar Deutsch op Twitter.

Maandagavond waren relatief veel mensen in Wenen op straat, om nog een laatste avond uit te gaan voor de lockdown van kracht wordt om de uitbraak van het coronavirus in te perken. Vanaf dinsdag zullen onder meer restaurants, cafés en theaters hun deuren voor vier weken sluiten.

Twitter avatar LPDWien POLIZEI WIEN Was wir bislang bestätigen können: *Gegen 20:00 Uhr Schüsse ausgehend vom Bereich Seitenstettengasse
*Mehrere Täter mit Langwaffen (Gewehr)
*dzt. insg. 6 Tatorte
* 1 Todesopfer, mehrere schwer Verletzte, darunter ein Polizist
*1 Täter von Polizei erschossen #0211w

Regeringsleiders betuigen steun

Premier Mark Rutte heeft de aanslag in Wenen veroordeeld. Op Twitter schrijft de premier dat Nederland onvoorwaardelijke steun biedt „bij het verwerken van deze afschuwelijke daad”. De Franse president Macron heeft in het Duits laten weten dat hij Oostenrijk steunt. „Dit is ons Europa. Onze vijanden moeten weten met wie ze te maken hebben. Wij zullen niet zwichten”, schrijft hij.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump, de Britse premier Boris Johnson, Europese Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben hun afschuw uitgesproken.