Machtig-vrouwelijk in een mannenjasje

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends wij vallen en waarom. Deze keer: het jasje met schoudervulling.

Foto's Cora Bronkers en Allard Faas

Wat?

Schoudervullingen waren in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw al in de mode voor vrouwen, maar geen decennium dat er meer door is bepaald dan de jaren tachtig, toen ze niet alleen in jasjes en jassen maar ook in T-shirts, truien, blouses en jurken werden gedragen, waardoor er vaak twee enorme schoudervullingen over elkaar heen werden gedragen.

Sinds eind jaren negentig zijn brede schouders geregeld teruggeweest in het straatbeeld. De laatste twee jaar zijn vooral grote colberts en oversized mouwloze T-shirts met schoudervullingen in trek. Anders dan in de jaren tachtig en vroege jaren van dit millennium wordt de taille lang niet altijd benadrukt, waardoor het silhouet eerder rechthoekig is dan driehoekig, wat ook nog eens wordt benadrukt door de vaak wijde broeken en platte schoenen die erbij worden gedragen.

Dit is een ook onder influencers geliefde look die weinig van het lichaam laat zien, nergens wordt gecompenseerd door klassiek ‘vrouwelijke’ elementen en er toch elegant uitziet. Een teken dat ons oog gewend raakt aan een genderloze esthetiek.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wie?

Freelance artdirector Daphne Weersink (29) draagt sinds een jaar of twee graag breedgeschouderde jasjes, deze kocht ze onlangs bij Zara. „Het matcht bij alles: het kan met een vintage Levi’s, maar als je iets zakelijks aanhebt, kun je het er ook overheen gooien.”

Student Media en Cultuur Anniek Rosdorff (20) kocht dit mannencolbert een jaar geleden in een kringloopwinkel in Zwolle. Ze heeft het vaak aan, als het koud is liever met een trui eronder dan een jas erover. „Juist omdat het een mannenjasje is, voel ik me er machtig-vrouwelijk in, zeker als ik er een strak truitje en spijkerbroek bij draag.” 

Het jasje dat freelance videoproducer Sanne Spijkers (33) draagt is onderdeel van een tweedehands Italiaans herenpak, dat ze drie jaar geleden „via via” kreeg. „Ik word heel blij van dat mannelijke, hoewel dat eigenlijk helemaal niet mannelijk meer is. Het is wat rauwer, stoerder en lomper dan een getailleerd jasje, en daar houd ik van.”

Voor Manon Zakai (36, freelance projectmanager) is haar colbert een tussenjas. „Als je hem over een hoodie draagt, ben je net iets gekleder. En die schoudervullingen vind ik stoer staan.” Ze kreeg deze van een vriendin. Toen ze samen aan het winkelen waren en zij naar zo’n jasje keek, zei die dat ze er nog wel een paar had hangen.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas