‘Kabinet wil musea en bioscopen sluiten en samenkomsten beperken’

Boa's in Rotterdam. Het kabinet zou van plan zijn om het aantal mensen dat samen mag komen op straat te verlagen van vier naar twee.
Boa's in Rotterdam. Het kabinet zou van plan zijn om het aantal mensen dat samen mag komen op straat te verlagen van vier naar twee. Foto Sem van der Wal/ANP

Het kabinet wil de gedeeltelijke lockdown verder aanscherpen om het aantal besmettingen sneller omlaag te brengen. In het Catshuis is zondag gesproken over het voor twee weken sluiten van alle ‘doorstroomlocaties’ waar veel publiek samenkomt, zeggen Haagse bronnen. Het gaat om musea, bioscopen en theaters, maar waarschijnlijk ook buitenlocaties als pretparken en dierentuinen. Deze aanscherping van de gedeeltelijke lockdown wordt zeer waarschijnlijk dinsdag op een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aangekondigd. Maandagavond worden de nieuwe maatregelen eerst nog met de burgemeesters besproken in het Veiligheidsberaad.

Het aantal mensen met wie je op straat mag samenzijn wordt naar verwachting verder verlaagd, van vier naar twee. De winkels zouden, net als tijdens de eerdere lockdown dit voorjaar, gewoon open mogen blijven. Er zijn ook verschillen: de contactberoepen als kappers mogen doorwerken omdat daar amper besmettingen voorkomen. Welke behandeling de sportscholen krijgen is nog onduidelijk. De scholen blijven zeker open, hoewel een schoolsluiting het aantal besmettingen snel zou kunnen verminderen. Maar het kabinet vindt het doorgaan van fysiek onderwijs voor kinderen te belangrijk. Ten slotte is het de verwachting dat het kabinet met het dringende advies komt om tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te gaan om bijvoorbeeld te skiën.

In het Veiligheidsberaad wordt nog gesproken over regionale verschillen in hoe zwaar de lockdown wordt. Sommige burgemeesters hebben eerder voor een totale lockdown gepleit vanwege de hoge besmettingsgraad in hun regio’s. Het kabinet wil daarom bekijken of sommige regio’s iets verder mogen gaan dan het nieuwe landelijke pakket, hoewel er ook twijfels zijn over hoe wenselijk het is dat er regionale verschillen in maatregelen zouden ontstaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet wil musea en bioscopen sluiten en samenkomsten beperken’