Kabinet bestelt ruim 9 miljoen sneltests bij Amerikaans bedrijf

Het kabinet heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf Becton Dickinson (BD). De eerste levering van 1,2 miljoen stuks moet midden november in Nederland aankomen, zo heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De tests detecteren de aanwezigheid van antigenen en geven binnen een kwartier uitslag.

De sneltest van Becton Dickinson werd wetenschappelijk onderzocht door het UMC Utrecht, het Amphia Ziekenhuis in Breda en de plaatselijke GGD’s. Vorige maand keurden zij de sneltests van BD en het Amerikaanse bedrijf Abbott Laboratories goed, ondanks dat deze iets minder nauwkeurig zijn dan een gebruikelijke PCR-test. Nederland nam eerder al een optie op 1,2 miljoen tests van Abbott. Vorige week maakte de Europese Commissie bovendien bekend voor 100 miljoen euro aan sneltests in te kopen om onder de lidstaten te verspreiden. Hoeveel daarvan bestemd zijn voor Nederland, is niet bekend.

Het op grote schaal inkopen van sneltests is onderdeel van de nieuwe teststrategie van het kabinet. Op die manier moeten lokale uitbraken sneller gesignaleerd worden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) maakte vorige week bekend dat enkele grote steden vanaf eind november bij elkaar 25 nieuwe sneltestlocaties krijgen. Hier moeten vanaf begin volgend jaar zeker 30.000 sneltests per dag uitgevoerd kunnen worden. Daarvoor moet nog wel op tijd personeel gevonden worden. Dat kan volgens De Jonge in de praktijk „een grote hobbel” worden.

Lees meer over de sneltest: Sneltest werkt, maar is wel minder precies Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet wil musea en bioscopen sluiten en samenkomsten beperken’