Italië met landelijke avondklok nog maar stapje van volledige lockdown

Restaurantmedewerkers en barpersoneel protesteert tegen de coronamaatregelen op het Piazza del Popolo in Rome.
Restaurantmedewerkers en barpersoneel protesteert tegen de coronamaatregelen op het Piazza del Popolo in Rome. Foto Yara Nardi/Reuters

Met plannen voor een landelijke avondklok, reisbeperkingen en verdere sluitingen is Italië nog maar een stapje verwijderd van een volledige lockdown. Premier Giuseppe Conte zei maandagmiddag dat per gebied zal worden bekeken hoe ingrijpend nieuwe maatregelen moeten zijn om verdere verspreiding van het coronavirus in te perken.

De afgelopen dagen zijn er felle discussies geweest tussen het kabinet en de regio’s over de vraag hoe hard moet worden ingegrepen – dat een ingreep nodig is, met tegen de dertigduizend nieuwe besmettingen zondag, wordt niet betwist. Veel regiobestuurders willen dat het kabinet de knoop doorhakt. Zij vrezen protesten als ze moeten besluiten tot harde ingrepen, en zeggen dat controle op naleving van de maatregelen eenvoudiger is als ze voor heel het land gelden.

In een debat in de Senaat kondigde Conte aan het begin van maandagmiddag aan dat het kabinet voor een tussenoplossing kiest. Een aantal nieuwe maatregelen zal voor het land gaan gelden. Zoals een avondklok, mogelijk vanaf 21.00 uur, en sluiting van musea en van winkelcentra op zaterdag en zondag. Ook komen er reisbeperkingen voor regio’s met de meeste besmettingen. Conte zei dat daarbovenop per gebied extra maatregelen kunnen gelden. Er komen drie scenario’s die automatisch tot bepaalde ingrepen zullen leiden. Zo worden bijvoorbeeld lockdowns per gebied mogelijk zonder dat heel het land in lockdown hoeft.

De details zullen de komende uren worden uitgewerkt in een decreet, dat morgen wordt verwacht. Er wordt ook gespeculeerd over een verlaging van de toegelaten bezettingsgraad in het openbaar vervoer van 80 naar 50 procent, en verplicht onderwijs op afstand voor alle middelbare scholen.

De premier onderstreepte dat de druk op de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen onder controle is. Hij maakt zich meer zorgen over de eerstehulpposten en over de coronapatiënten die het ziekenhuis in moeten, maar niet op de intensive care hoeven. Van de 20.814 Covid-19-patiënten zondag in de ziekenhuizen lagen er 1.939 op de IC.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Italië met landelijke avondklok nog maar stapje van volledige lockdown