Het Blad van november 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview over kindloosheid en een kijk in de kassen van Almere.

Anderhalf jaar geleden drukten we in Het Blad een vrolijkmakende fotoserie af van Maartje ter Horst, die een fotoboek had gemaakt over de kleinste musea van Nederland en de mensen erachter. Op het omslag van het fotoboek stond een man die een museum met oude radio’s bestiert.

In dít nummer staat nieuw werk van Ter Horst. Ze ging op zoek naar mensen die een bepaald kledingstuk al decennia dragen. Toen ik haar erover sprak, begon ik over de man die daar zo breeduit staat te lachen in die dertig jaar oude wollen trui. Is dat niet…?

Ze begon te stralen. „Hij is gewoon mijn lievelings”, zei ze. Ze vertelde dat ze meteen aan hem dacht toen het idee voor deze nieuwe serie opkwam. „Ik belde hem en zei: ik heb een nieuw project, en je past er weer in.”

En zo schopte Henk de Groot, negentig jaar oud, uit Hengelo, het al twee keer tot covermodel.


p.zantingh@nrc.nl