FNV alsnog akkoord met reddingsplan KLM, piloten nog niet

Coronacrisis De FNV-vakbonden voor grond- en cabinepersoneel van KLM zijn akkoord met een loonmatiging van vijf jaar. Alleen de piloten liggen nog dwars.
KLM moet reorganiseren in ruil voor het steunpakket van de regering.
KLM moet reorganiseren in ruil voor het steunpakket van de regering. Foto Koen van Weel/ANP

De FNV-vakbonden van grond- en cabinepersoneel van KLM hebben maandag ingestemd met een loonmatiging voor de komende vijf jaar. Dat melden FNV en KLM maandagavond. Tot dusver weigerden de twee bonden in te stemmen met deze voorwaarde die het kabinet heeft verbonden aan de staatssteun voor KLM. Wel behoudt FNV naar eigen zeggen onderhandelingsvrijheid: na twee jaar zullen KLM en de bonden opnieuw praten over de „invulling” van het loonoffer.

Met het akkoord is het steunpakket dat de regering heeft beloofd aan KLM om de coronacrisis door te komen een stapje dichterbij. FNV-campagneleider Joost van Doesburg zegt dat „met de aanvullende afspraken van vandaag wat ons betreft de coronasteun gered is”. De pilotenvakbond VNV moet echter ook nog instemmen met een vijfjarige loonmatiging.

Het kabinet beloofde KLM afgelopen juni een steunpakket van 3,4 miljard euro aan leningen en garanties op leningen om de coronacrisis door te komen. Hiertegenover stond dat de luchtvaartmaatschappij flink moest gaan reorganiseren. Afgelopen week maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) bekend niet akkoord te gaan met het plan van KLM en een langere looptijd voor de loonmatiging (onder meer afzien van loonsverhogingen en eindejaarsuitkeringen) te eisen.

De acht vakbonden moesten binnen een dag instemmen met de langere looptijd, anders zou het steunpakket worden opgeschort. Al snel zegden vijf bonden toe, maar de FNV-bonden achter het grond- en cabinepersoneel en de pilotenbond VNV bleven tot nu toe weigeren.

Lees ook: Druk op piloten KLM groeit om loonoffer te accepteren