In beeld

Eerbetoon en protest tijdens de Dag van de Doden

De Día de Muertos, oftewel de Dag van de Doden, is een Latijns-Amerikaanse feest- en herdenkingsdag die draait om het gedenken van overleden dierbaren. Dit jaar speelt er meer mee. Het coronavirus waart rond, en in meerdere landen vragen activisten aandacht voor het grote aantal moorden op vrouwen.
Vrouwen in de Boliviaanse hoofdstad La Paz vragen tijdens de viering van de Dag van de Doden aandacht voor vrouwelijke slachtoffers van moord.
Foto David Mercado/Reuters
Leden van het Tzotzil-volk bezoeken in de Mexicaanse plaats Aldama het graf van een overleden naaste. Begraafplaatsbezoek, om dichter bij de ziel van de overledene te kunnen zijn, is een belangrijk onderdeel van de traditie.
Foto Isabel Mateos/Reuters
Een priester in de Nicaraguaanse stad Managua draagt op de Dag van de Doden een mis op aan slachtoffers van het coronavirus.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
Verklede vrouwen in Mexico-Stad demonstreren tegen het hoge aantal moorden op vrouwen in Mexico. In het land werden in 2018 bijna negenhonderd vrouwen omgebracht omdat ze vrouw waren. Het totaal aantal moorden op vrouwen ligt nog veel hoger.
Foto Ginnette Riquelme/AP
Deze inwoners van Guatemala laten een grote vlieger op, een ritueel om de doden te eren dat al bij de Maya's in zwang was.
Foto Luis Echeverria/Reuters
"In Mexico worden dagelijks tien vrouwen vermoord", staat er op het bord dat deze activist in Mexico-Stad bij zich draagt.
Foto Jose Pazos/EPA
Ook deze vrouw, in Mexico-Stad, voert actie tegen de moord op vrouwen. "Niet één minder", staat er op het kruis.
Foto Claudio Cruz/AFP
Een vrouw laat haar gezicht versieren in de stad Santa Tecla in El Salvador. De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in tradities van de oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika, die later vermengd raakten met de katholieke gebruiken van de Spaanse kolonisten.
Foto Rodrigo Sura/EPA
Ook in de Mexicaanse stad Saltillo werd actie gevoerd tegen het hoge aantal moorden op vrouwen.
Foto Miguel Sierra/EPA
Een landkaart van Mexico bij een altaar voor vermoorde vrouwen in Mexico-Stad. De afbeelding is omzoomd met tagetes erecta, de bloem die op de Dag van de Doden traditioneel wordt gebruikt om overledenen te eren.
Foto Ginnette Riquelme/AP
Op zaterdag, de dag vóór de Dag van de Doden, was deze begraafplaats in Mexico-Stad gesloten. Dat moest helpen om de verspreiding te voorkomen van het coronavirus, dat in Mexico aan ruim 90.000 mensen het leven heeft gekost.
Foto Fernando Llano/AP
Vrouwen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince tijdens een ritueel waarbij ze doen alsof ze bezeten zijn door een geest. Op Haïti wordt het Fête Gede gevierd, dat zijdelings verwant is aan de Dag van de Doden.
Foto Dieu Nalio Chery/AP
Een versierd standbeeld van Santa Muerte, een volksheilige die staat voor de dood, in Mexico-Stad.
Foto Fernando Llano/AP
Ook in Dallas, in de Amerikaanse stad Texas, wordt de Dag van de Doden gevierd.
Foto LM Otero/AP
Een optocht tijdens de Dag van de Doden in Dallas.
Foto LM Otero/AP
Nabestaanden van de aan Covid-19 overleden Maria Carmen Soto dragen haar foto tijdens de Dag van de Doden in Dallas.
Foto LM Otero/AP
Leden van het Tzotzil-volk nemen bloemen en kaarsen mee naar de graven van hun overleden dierbaren, in de Mexicaanse plaats Aldama.
Foto Isabel Mateos/Reuters