Coronanieuws

Alom illegale feestjes

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, de avond van Halloween, door heel Nederland meer dan 350 boetes uitgedeeld bij zeker tien illegale illegale feesten. De meeste boetes werden uitgeschreven in een bos bij de Limburgse gemeente Meerssen. Daar werden ongeveer honderd feestvierders bekeurd. Andere feesten waren in en rondom Amsterdam, in Breda, Bergen op Zoom en een aantal in Zeeland. In het dorp Halfweg (Noord-Holland) vierden zo’n zestig mensen feest in een vakantiehuisje bedoeld voor acht mensen.

De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat Engeland vanaf donderdag weer in lockdown gaat. Scholen en universiteiten blijven dit keer wel open. Vanaf donderdag tot begin december moet iedereen binnenblijven. Het huis verlaten mag alleen met een goede reden, aldus Johnson. Ook moeten alle winkels met niet-essentiële goederen de deuren sluiten, net als cafés en restaurants. De voetbalcompetitie, de Premier League, gaat wel door. Woensdag wordt in het Lagerhuis nog wel gestemd over de voorgestelde maatregelen.

In verschillende steden in Spanje zijn in de nacht van zaterdag op zondag protesten geweest tegen coronamaatregelen. In Madrid werden vuilnisbakken in brand gestoken door betogers, in Barcelona werd de oproerpolitie bekogeld met stenen. Ook in steden als Valencia, Zaragoza en Santander waren protesten. In totaal zijn zestig arrestaties verricht, dertig agenten raakten gewond. Deze week kondigde de Spaanse regering een noodtoestand af van zes maanden, wat betekent dat het voor de regionale autoriteiten wettelijk is toegestaan om verregaande beperkingen op te leggen.

Voor het eerst in bijna vijf maanden zijn op zondag geen nieuwe besmettingen geregistreerd in Australië. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt bedankte op Twitter de zorgmedewerkers en het Australische volk. De komende dagen maakt de Australische regering bekend of er maatregelen versoepeld zullen worden.

Franse boekhandelaren zijn boos omdat hun beroepsgroep als niet-essentieel wordt beschouwd. Boekhandels hebben opnieuw de deuren moeten sluiten bij het ingaan van de tweede lockdown, afgelopen vrijdag. Er circuleert een petitie die al door meer dan 130.000 mensen is ondertekend en waarin president Emmanuel Macron wordt verzocht terug te komen op de beslissing.

Wat de onvrede onder boekverkopers verder aanwakkert is dat grote warenhuizeketens zoals Fnac tijdens deze tweede lockdown wel open mogen blijven. Het argument vanuit de overheid is dat zij kantoorbenodigdheden voor thuiswerkers verkopen. Eén boekverkoper, Samuel Chauveau in Le Mans, kondigde daarop op sociale media aan gewoon open te zullen blijven.