Laatste nieuws Covid-19

Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over Covid-19 in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog gaat dicht

We sluiten dit blog en gaan in een nieuw blog verder.

Lees hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag

Burgemeesters willen vuurwerkverbod om druk hulpdiensten te verlichten

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad willen dat er dit jaar een algeheel vuurwerkverbod komt rond de jaarwisseling. Dat laat voorzitter Hubert Bruls maandagavond weten, meldt persbureau ANP. De 25 aangesloten burgervaders pleiten voor het verbod omdat vuurwerk volgens hen „een enorme druk” legt op de hulpdiensten. Een verbod zou „helpen iets meer rust te brengen” in een periode getekend door de coronacrisis.

De Tweede Kamer debatteert deze week over een mogelijk verbod op het afsteken van rotjes en pijlen. Volgens Bruls is de maatregel nodig om voor rust te zorgen bij de ziekenhuizen en de artsen, die al vanwege de epidemie al een hoge werkdruk hebben. De burgemeesters kunnen het verbod niet zelf instellen, zij hebben daarvoor het kabinet nodig. Maandagavond namen de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) deel aan het overleg van het Veiligheidsberaad.

Bij deze vuurwerkwinkel lag het magazijn vorig jaar vol handelswaar, in afwachting van Oud en Nieuw. Foto Koen van Weel/ANP

Rijksten in Nederland weer rijker geworden, ondanks coronacrisis

De vijfhonderd rijkste mensen in Nederland zijn het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis gezamenlijk nog rijker geworden, blijkt uit de maandag gepubliceerde ranglijst Quote 500 van zakenblad Quote. Wel is hun gezamenlijke vermogen minder toegenomen dan in de afgelopen jaren. Ook is het aantal miljonairs afgenomen.

Het vijfhonderdtal superrijken heeft een gezamenlijk vermogen van ruim 186 miljard euro: 3,5 procent meer dan de vijfhonderd rijkste Nederlanders vorig jaar hadden. Gemiddeld hebben de mensen die in de lijst staan daarmee iets meer dan 372 miljoen euro per persoon. De minst rijke persoon in de Quote 500 heeft een vermogen van 95 miljoen euro; vorig jaar lag die ondergrens 7 miljoen euro lager.

Quote ziet een groot verschil met de vorige economische crisis, toen een „sombere stemming in ondernemend Nederland” heerste. „De vaderlandse rijken kunnen de rechtse directe van het coronavirus vooralsnog ontwijken”, aldus het blad. Dit betekent overigens niet dat de rijken of hun bedrijven niet getroffen zijn. Zo is de rijkste persoon van Nederland al jaren Heineken-telg Charlene de Carvalho-Heineken. Die bierbrouwerij is zwaar getroffen door de coronacrisis.

Buitenlandse Zaken past reisadvies België en Portugal aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag enkele reisadviezen aangepast. Zo mogen Nederlanders alleen nog naar België voor „noodzakelijke reizen”, omdat daar maandag een nieuwe lockdown met strenge regels is ingegaan. Het land is nu oranje op de kleurenkaart die het ministerie hanteert. De lockdown in België is tot en met 13 december van kracht.

In Portugal is het aantal coronabesmettingen verder de afgelopen weken zodanig toegenomen, dat dat land volgens het ministerie vanaf dinsdag ook de kleurcode oranje moet hebben. Eerder gold voor de meeste regio’s de code geel, waarmee wordt aangegeven dat reizen mogelijk is maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. Alleen de Azoren behouden die kleurcode. De oranje waarschuwingskleur is ook van toepassing op Madeira. Het ministerie vraagt Nederlands die terugkeren uit België of Portugal om thuis in quarantaine te gaan.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies #Portugal: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Portugal toegenomen. Vanaf 3 november heeft het hele land kleurcode oranje, behalve de Azoren. Reis vanaf morgen dus alleen naar Portugal als dat noodzakelijk is: https://t.co/KxOl30n9UD https://t.co/G6SbNlqzKu

Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden

Curaçao en Nederland hebben een overeenkomst bereikt over het derde corona-steunpakket. Het land krijgt van Den Haag een lening van ongeveer 50 miljoen euro en eenmalige giften voor onder meer de ondersteuning van het onderwijs (30 miljoen euro). Ook worden structureel middelen beschikbaar gesteld voor de versterking van de rechtsstaat (25,3 miljoen euro) en het verbeteren van het investeringsklimaat (maximaal 20 miljoen euro).

Aan het steunpakket is een aantal voorwaarden verbonden, schrijft staatssecretaris Raymond Knops (CDA) in een brief die maandag naar de Tweede Kamer is verstuurd. Op Curaçao moeten hervormingen worden doorgevoerd in onder meer het belastingstelsel, de publieke sector (en de salarissen daarin) en het financiële beleid van de staat. Er komt een speciaal orgaan dat de implementatie van die hervormingen in de gaten houdt. Volgens de staatssecretaris zijn de geëiste hervormingen nodig om Curaçao „financieel, economisch en bestuurlijk weerbaar te maken”.

Het duurde maanden voordat Knops en de premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath het eens konden worden over de overeenkomst. Persbureau ANP citeert uit een persbericht dat de afspraken „vrijwillig, maar niet vrijblijvend” zijn. Nederland onderhandelt nog over noodsteun aan Aruba en Sint-Maarten. Aruba ontving al tweemaal eerder een steunpakket, met Sint-Maarten wordt nog gesproken over een tweede. In al die gesprekken heeft Nederland vergelijkbare, harde voorwaarden gesteld aan de financiële hulp in de coronacrisis.

Op die houding leveren de Caraïbische landen al langer stevige kritiek. In oktober concludeerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een rapport dat de samenwerking met de drie eilandstaten slecht verloopt en er van beide kanten te weinig politieke wil is die echt te verbeteren.

Het Rode Kruis op Curaçao bezorgt voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis en nu nauwelijks nog kunnen rondkomen. Foto Arie Kievit/ANP

Merkel: ‘Geen kerstmarkten, wel feestdagen met familie’

Hoewel grote Oud-en-Nieuwfeesten en de meeste kerstmarkten in Duitsland zijn geschrapt, mag niemand de feestdagen eenzaam doorbrengen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag tijdens een persconferentie. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Duitsland sinds maandag een gedeeltelijke lockdown.

Familiebijeenkomsten moeten volgens Merkel doorgaan, eventueel met voorzorgsmaatregelen. Ter illustratie zei ze dat gezinnen een paar dagen in „pre-quarantaine” kunnen gaan voordat ze opa en oma bezoeken. Hoewel „het licht aan het eind van de tunnel” volgens haar nog ver weg is, biedt het beperken van sociaal contact in november mogelijk meer openingen voor samenkomsten tijdens de feestdagen.

Duitsers zitten sinds maandag voor ten minste vier weken in gedeeltelijke lockdown. Restaurants, bars, theaters, bioscopen, sportscholen en andere vrijetijdsvoorzieningen moeten dicht blijven om het aantal besmettingen beheersbaar te houden. Merkel verdedigde de verscherpte maatregelen eerder door te stellen dat „halfslachtigheid straft” en dat mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maandag registreerde Duitsland meer dan 12.000 nieuwe besmettingen in 24 uur. Vorige week schommelde het aantal dagelijkse infecties rond de 20.000. Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive care is de afgelopen tien dagen verdubbeld.

Angela Merkel maandag bij een persconferentie in Berlijn. Foto Markus Schreiber/AP

‘Elf spelers Ajax besmet met coronavirus, kleine selectie tegen Midtjylland’

Ajax zal morgen zonder een aantal belangrijke spelers uitkomen tegen FC Midtjylland in Denemarken, vermoedelijk omdat zij besmet zijn met het coronavirus. Het gaat in elk geval om keeper André Onana, aanvoerder Dusan Tadic en middenvelders Davy Klaassen en Ryan Gravenberch, meldt persbureau ANP. Ook de namen van Maarten Stekelenburg en Zakaria Labyad ontbreken in de selectie. Volgens De Telegraaf zijn in totaal elf spelers positief getest op het coronavirus.

De Amsterdamse club reist met zeventien spelers af naar Denemarken voor het Champions Leagueduel tegen Midtjylland. Maandagavond zal trainer Erik ten Hag de media te woord staan over de selectie en de wedstrijd. Ajax speelt dinsdag om 21.00 uur tegen Midtjylland.

Ajax vorige maand in actie tegen Atalanta Bergamo. Foto Jeroen Putmans/ANP

Kuipers: druk op ziekenhuizen neemt nog steeds toe, maar minder hard

De druk die de toevoer van coronapatiënten veroorzaakt in ziekenhuizen, groeit minder hard dan in de voorgaande weken. Dat heeft voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers maandag gezegd tijdens een persconferentie. Er liggen momenteel 2.545 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 585 op de intensive care.

In de weken vóór vorige week nam het aantal Covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames steeds met 30 tot 40 procent per week toe. Vorige week was er ‘slechts’ een groei van 13 procent te zien. Ook de groei van het dagelijkse aantal positieve tests daalt al drie dagen op rij.

Kuipers noemde dat bemoedigend, maar benadrukte dat snel een daling in plaats van afvlakking van de groei noodzakelijk is. Door patiënten door Nederland te spreiden, hoeft de acute zorg vooralsnog niet stopgezet te worden. De „reguliere klinische zorg” draait wel op nog maar 70 procent van de reguliere capaciteit.

„Het zijn nog steeds substantiële aantallen. Vergis je niet. Het moet naar nog veel lagere aantallen. De druk op de ziekenhuizen blijft nog heel lang hoog met deze cijfers.” Gevraagd naar eventuele extra maatregelen, zei hij dat die hoe dan ook effect zouden hebben op de snelheid van zo’n daling. „Je bereikt dan sneller het niveau waar je de reguliere zorg weer kunt hervatten.”

Kuipers maandagmiddag in de hal van het Erasmus MC. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Politie deelde vorige week meer coronaboetes uit

De politie heeft de afgelopen week meer coronaboetes uitgeschreven dan in de weken ervoor. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door de NOS. In de week van 26 oktober deelde de politie 806 boetes uit, waarvan 677 in het weekend. In de week van 19 oktober deelde de politie 663 boetes uit. Volgens de politie is de toename in het aantal boetes te danken aan „meer en strengere handhaving” door agenten.

Boetes werden vooral uitgedeeld vanwege het schenden van de anderhalve meter afstand en het bezoeken van illegale feestjes met grote aantallen bezoekers. Sinds 14 oktober mogen maximaal dertig personen zich in dezelfde ruimte bevinden. Hiertegenover staat dat de politie minder waarschuwde. Vorige week gaven agenten zo’n duizend waarschuwingen, de week ervoor ongeveer 1.500. Vooral jongeren tussen de 16 en 19 krijgen waarschuwingen, aldus de politie.

Bijna ieder weekend maakt de politie een einde aan illegale feesten, zo ook afgelopen weekend. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden feesten met enkele tientallen jongeren in onder meer Utrecht, Rotterdam en het Gelderse Angerlo afgekapt. De volgende nacht beëindigde de politie meerdere feesten in Amsterdam met elk ook tientallen aanwezigen. In het Limburgse Geulle maakte de politie die nacht een einde aan een feest met zo’n honderd tot honderdvijftig bezoekers.

Opnieuw minder dan negenduizend positieve coronatests

Het RIVM heeft de afgelopen dag 8.306 meldingen ontvangen over positieve tests. Daarmee zit het aantal positieve testuitslagen dat bij het instituut is gemeld voor de tweede dag op rij onder de negenduizend. Daarnaast kreeg het RIVM 29 meldingen binnen over sterfgevallen door Covid-19.

Of er afgelopen weekend ook daadwerkelijk een daling is begonnen van het aantal positieve tests, is nog niet met zekerheid te zeggen. Testuitslagen worden vaak met vertraging doorgegeven, een effect dat vooral in en vlak na het weekend sterk is. Bovendien was er vorige week sprake van storingen bij de GGD’s, die het aantal positieve tests op vrijdag juist extra hoog deden uitslaan.

Tientallen nieuwe ziekenhuisopnames, vier extra IC-patiënten
In Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 2.545 coronapatiënten, 52 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 587 mensen met Covid-19 worden verzorgd op de intensive care, vier meer dan zondag. Twee van deze patiënten liggen op een intensive care in Duitsland.

Op de reguliere verpleegafdelingen werden het voorbije etmaal nagenoeg evenveel coronapatiënten opgenomen als de dag ervoor: 239, tegenover 237 op zondag. Het aantal opnames op de IC’s daalde met elf naar 47. De totale IC-bezetting, dus inclusief mensen die geen corona hebben, ligt nu net boven de duizend. Op dit moment is er op de IC plaats voor een kleine 1.200 mensen.

Italië met landelijke avondklok nog maar stapje van volledige lockdown

Met plannen voor een landelijke avondklok, reisbeperkingen en verdere sluitingen is Italië nog maar een stapje verwijderd van een volledige lockdown. Premier Giuseppe Conte zei maandagmiddag dat per gebied zal worden bekeken hoe ingrijpend nieuwe maatregelen moeten zijn om verdere verspreiding van het coronavirus in te perken.

De afgelopen dagen zijn er felle discussies geweest tussen het kabinet en de regio’s over de vraag hoe hard moet worden ingegrepen – dat een ingreep nodig is, met tegen de dertigduizend nieuwe besmettingen zondag, wordt niet betwist. Veel regiobestuurders willen dat het kabinet de knoop doorhakt. Zij vrezen protesten als ze moeten besluiten tot harde ingrepen, en zeggen dat controle op naleving van de maatregelen eenvoudiger is als ze voor heel het land gelden.

In een debat in de Senaat kondigde Conte aan het begin van maandagmiddag aan dat het kabinet voor een tussenoplossing kiest. Een aantal nieuwe maatregelen zal voor het land gaan gelden. Zoals een avondklok, mogelijk vanaf 21.00 uur, en sluiting van musea en van winkelcentra op zaterdag en zondag. Ook komen er reisbeperkingen voor regio’s met de meeste besmettingen. Conte zei dat daarbovenop per gebied extra maatregelen kunnen gelden. Er komen drie scenario’s die automatisch tot bepaalde ingrepen zullen leiden. Zo worden bijvoorbeeld lockdowns per gebied mogelijk zonder dat heel het land in lockdown hoeft.

De details zullen de komende uren worden uitgewerkt in een decreet, dat morgen wordt verwacht. Er wordt ook gespeculeerd over een verlaging van de toegelaten bezettingsgraad in het openbaar vervoer van 80 naar 50 procent, en verplicht onderwijs op afstand voor alle middelbare scholen.

De premier onderstreepte dat de druk op de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen onder controle is. Hij maakt zich meer zorgen over de eerstehulpposten en over de coronapatiënten die het ziekenhuis in moeten, maar niet op de intensive care hoeven. Van de 20.814 Covid-19-patiënten zondag in de ziekenhuizen lagen er 1.939 op de IC.

Restaurantmedewerkers en barpersoneel protesteert tegen de coronamaatregelen op het Piazza del Popolo in Rome. Foto Yara Nardi/Reuters

‘Kabinet wil musea en bioscopen sluiten en samenkomsten beperken’

Het kabinet wil de gedeeltelijke lockdown verder aanscherpen om het aantal besmettingen sneller omlaag te brengen. In het Catshuis is zondag gesproken over het voor twee weken sluiten van alle ‘doorstroomlocaties’ waar veel publiek samenkomt, zeggen Haagse bronnen. Het gaat om musea, bioscopen en theaters, maar waarschijnlijk ook buitenlocaties als pretparken en dierentuinen. Deze aanscherping van de gedeeltelijke lockdown wordt zeer waarschijnlijk dinsdag op een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aangekondigd. Maandagavond worden de nieuwe maatregelen eerst nog met de burgemeesters besproken in het Veiligheidsberaad.

Het aantal mensen met wie je op straat mag samenzijn wordt naar verwachting verder verlaagd, van vier naar twee. De winkels zouden, net als tijdens de eerdere lockdown dit voorjaar, gewoon open mogen blijven. Er zijn ook verschillen: de contactberoepen als kappers mogen doorwerken omdat daar amper besmettingen voorkomen. Welke behandeling de sportscholen krijgen is nog onduidelijk. De scholen blijven zeker open, hoewel een schoolsluiting het aantal besmettingen snel zou kunnen verminderen. Maar het kabinet vindt het doorgaan van fysiek onderwijs voor kinderen te belangrijk. Ten slotte is het de verwachting dat het kabinet met het dringende advies komt om tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te gaan om bijvoorbeeld te skiën.

In het Veiligheidsberaad wordt nog gesproken over regionale verschillen in hoe zwaar de lockdown wordt. Sommige burgemeesters hebben eerder voor een totale lockdown gepleit vanwege de hoge besmettingsgraad in hun regio’s. Het kabinet wil daarom bekijken of sommige regio’s iets verder mogen gaan dan het nieuwe landelijke pakket, hoewel er ook twijfels zijn over hoe wenselijk het is dat er regionale verschillen in maatregelen zouden ontstaan.

Boa’s in Rotterdam. Het kabinet zou van plan zijn om het aantal mensen dat samen mag komen op straat te verlagen van vier naar twee. Foto Sem van der Wal/ANP

Kabinet bestelt ruim 9 miljoen sneltests bij Amerikaans bedrijf

Het kabinet heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf Becton Dickinson (BD). De eerste levering van 1,2 miljoen stuks moet midden november in Nederland aankomen, zo heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De tests detecteren de aanwezigheid van antigenen en geven binnen een kwartier uitslag.

De sneltest van Becton Dickinson werd wetenschappelijk onderzocht door het UMC Utrecht, het Amphia Ziekenhuis in Breda en de plaatselijke GGD’s. Vorige maand keurden zij de sneltests van BD en het Amerikaanse bedrijf Abbott Laboratories goed, ondanks dat deze iets minder nauwkeurig zijn dan een gebruikelijke PCR-test. Nederland nam eerder al een optie op 1,2 miljoen tests van Abbott. Vorige week maakte de Europese Commissie bovendien bekend voor 100 miljoen euro aan sneltests in te kopen om onder de lidstaten te verspreiden. Hoeveel daarvan bestemd zijn voor Nederland, is niet bekend.

Het op grote schaal inkopen van sneltests is onderdeel van de nieuwe teststrategie van het kabinet. Op die manier moeten lokale uitbraken sneller gesignaleerd worden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) maakte vorige week bekend dat enkele grote steden vanaf eind november bij elkaar 25 nieuwe sneltestlocaties krijgen. Hier moeten vanaf begin volgend jaar zeker 30.000 sneltests per dag uitgevoerd kunnen worden. Daarvoor moet nog wel op tijd personeel gevonden worden. Dat kan volgens De Jonge in de praktijk „een grote hobbel” worden.

Lees meer over de sneltest: Sneltest werkt, maar is wel minder precies

Vliegtuigen iets voller in de zomer, nog steeds veel minder passagiers dan gebruikelijk

Het aantal luchtvaartpassagiers in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar toegenomen vergeleken met de maanden ervoor, vanwege de tijdelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in de zomermaanden. Toch blijven de passagierscijfers flink achter vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tussen juli en september dit jaar reisden bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar een van de vijf Nederlandse luchthavens. Dat is een verzesvoudiging van het aantal passagiers in het tweede kwartaal van dit jaar. Vergeleken met dezelfde maanden in 2019 nam het aantal luchtvaartreizigers met driekwart af: ruim 23 miljoen passagiers deden in het derde kwartaal van vorig jaar nog een van de Nederlandse vliegvelden aan.

Van de 5,5 miljoen passagiers reisde bijna 83 procent via Schiphol, de grootste Nederlandse luchthaven. Ongeveer 13 procent reisde via Eindhoven Airport, de rest ging via Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen of Groningen Eelde. Gemiddeld waren de passagiersvliegtuigen in juli en augustus halfvol. In april waren passagiersvliegtuigen ongeveer voor een derde bezet, in september lag de bezetting op 41 procent. Ook het goederenvervoer en handelsverkeer in de lucht namen in het derde kwartaal af vergeleken met vorig jaar, met respectievelijk 3 procent en ruim de helft.

‘Werkgevers verbieden volgens vakbonden gebruik CoronaMelder’

Sommige werkgevers verbieden hun personeel de CoronaMelder-app te gebruiken of raden het downloaden ervan af, om te voorkomen dat medewerkers een waarschuwing krijgen en daardoor tien dagen in quarantaine moeten. Vakbonden CNV en FNV kregen daarover ieder tientallen meldingen binnen, schrijft dagblad Trouw maandag.

Via de CoronaMelder kunnen gebruikers hun positieve testuitslag doorgeven. Wie de app gedownload heeft en meer dan een kwartier in de buurt is geweest van iemand met een positieve uitslag, krijgt daarvan een waarschuwing en wordt aangeraden in quarantaine te gaan. Met name kleine ondernemers en werkgevers in de retail- en industriebranches, waar personeel veelal niet thuis kan werken, zouden vanwege de geadviseerde quarantaine het gebruik van de app ontraden. Ze zijn bang voor uitval van personeel, met hogere verzuimkosten of stilgelegde productie tot gevolg, aldus vakbond CNV in Trouw.

Het verbieden van de app is verboden vanwege de machtsverhoudingen tussen werkgever en werknemer, zegt arbeidsjurist Pascal Besselink in Trouw. „Als een werkgever zoiets vraagt, op welke manier dan ook, zullen veel werknemers dat niet als een vrijwillige keuze ervaren en zich verplicht voelen - zeker in deze crisistijd - het advies op te volgen.”

De app vormde eerder onder meer in het openbaar vervoer een probleem, omdat bijvoorbeeld buschauffeurs door hun beroep met veel mensen in aanraking komen. Zij lopen daardoor een grote kans een melding te krijgen via de app, terwijl ze beschermd zijn met spatschermen. Ook is de app, omdat deze via bluetooth werkt, niet volledig nauwkeurig. Ongeveer 70 procent van alle gebruikers die een waarschuwing krijgen, zouden daadwerkelijk binnen anderhalve meter afstand zijn geweest van iemand met een positieve testuitslag.

Rode Kruis ziet coronacrisis hard toeslaan in Nederland en schaalt noodhulp op

Het Rode Kruis constateert in de tweede coronagolf een verdubbeling van de voedselnood in Nederland en krijgt ook steeds meer aanvragen voor medische ondersteuning en onderdak. Daarom schaalt de organisatie de coronahulp fors op.

„We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben”, zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis tegen persbureau ANP. „We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op.”

Er is 48 miljoen euro nodig voor de noodhulp die naar verwachting tot mei volgend jaar verleend zal moeten worden. Op giro 7244 is tot nu toe 900.000 euro binnengekomen voor de hulpverlening.

Het Rode Kruis levert op dit moment aan ruim drieduizend mensen per week voedselhulp, die niet in aanmerking komen voor hukp van andere organisaties zoals de voedselbank. Ook assisteert het Rode Kruis de GGD’s met testen en bron- en contactonderzoek.

In de winter verwacht de hulporganisatie ruimtegebrek bij de daklozenopvang, omdat de opvanglocaties niet zijn ingericht op anderhalve meter afstand bewaren. Er zijn volgens het CBS momenteel zo’n 40.000 daklozen in Nederland.

Beschermingsmiddelen die zijn ingeleverd tijdens een inzamelingsactie van het Rode Kruis aan het begin van de coronacrisis. Foto Robin Utrecht/ANP

WHO-baas Tedros in quarantaine en Trump bekritiseert Europese lockdowns

  • Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat in quarantaine, omdat hij in contact is geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. „Ik voel me goed en heb geen symptomen. Maar ik ga de komende dagen in thuisisolatie in lijn met de WHO-protocollen en werk vanuit huis”, laat hij weten via Twitter. Tedros roept iedereen op om ook alle coronaprotocollen te volgen, omdat alleen zo de verspreiding van het virus gestopt kan worden.
  • De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina felle kritiek geuit op de „draconische lockdowns” in Europa. Hij beloofde zijn aanhang dat hij dergelijke maatregelen niet zal nemen, ondanks het snel oplopende aantal besmettingen in de VS. „Kijk naar wat er in Europa is gebeurd. Mensen komen in opstand, ze willen en kunnen dat niet meer”, zei Trump. Hij wees erop dat het aantal besmettingen in Europa ondanks de lockdowns omhoog schiet, terwijl daardoor wel de economieën in puin liggen.
  • De Britse prins William is in april dit jaar besmet geraakt met het coronavirus, maar hield dat geheim om geen paniek in het land te veroorzaken, meldt The Sun. Hij kreeg het longvirus vlak na zijn vader, prins Charles en premier Boris Johnson. William ging volgens de richtlijnen van de overheid in quarantaine in zijn ouderlijk huis Anmer Hall in Norfolk en bleef ondanks dat hij op enig moment moeite kreeg met ademen hard doorwerken, schrijft de tabloid. Bronnen bevestigen aan de BBC dat William positief heeft getest, maar een verklaring van de prins zelf is er nog niet.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO. Foto Martial Trezzini/EPA

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zondag was:

  • Bijna de helft van de bevolking van Slowakije is op een dag getest op het coronavirus. Volgens de autoriteiten van het land hebben meer dan 2,5 miljoen Slowaken de test zaterdag afgelegd. Met de gratis tests moet een harde lockdown afgewend worden.
  • Van zaterdag op zondag zijn er 8.740 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat is ruim duizend minder dan de dag ervoor. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam met 45 toe.
  • In de nacht van zaterdag op zondag is het weer onrustig geweest in verschillende Spaanse steden. Betogers botsten met oproerpolitie nadat demonstraties tegen de strenge coronamaatregelen uit de hand liepen. Er werden zestig arrestaties verricht.

Lees hier het volledige blog van zondag terug