Burgemeesters willen vuurwerkverbod om druk hulpdiensten te verlichten

Bij deze vuurwerkwinkel lag het magazijn vorig jaar vol handelswaar, in afwachting van Oud en Nieuw.
Bij deze vuurwerkwinkel lag het magazijn vorig jaar vol handelswaar, in afwachting van Oud en Nieuw. Foto Koen van Weel/ANP

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad willen dat er dit jaar een algeheel vuurwerkverbod komt rond de jaarwisseling. Dat laat voorzitter Hubert Bruls maandagavond weten, meldt persbureau ANP. De 25 aangesloten burgervaders pleiten voor het verbod omdat vuurwerk volgens hen „een enorme druk” legt op de hulpdiensten. Een verbod zou „helpen iets meer rust te brengen” in een periode getekend door de coronacrisis.

De Tweede Kamer debatteert deze week over een mogelijk verbod op het afsteken van rotjes en pijlen. Volgens Bruls is de maatregel nodig om voor rust te zorgen bij de ziekenhuizen en de artsen, die al vanwege de epidemie al een hoge werkdruk hebben. De burgemeesters kunnen het verbod niet zelf instellen, zij hebben daarvoor het kabinet nodig. Maandagavond namen de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) deel aan het overleg van het Veiligheidsberaad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland en Curaçao akkoord over steunpakket en voorwaarden