André Kuipers doneert Nederlandse vlag uit International Space Station aan het Rijksmuseum

Schenking Astronaut André Kuipers heeft een Nederlandse vlag die hij in 2011 meenam naar het International Space Station gedoneerd aan het Rijksmuseum Amsterdam. Kuipers zei bij de overhandiging de vlag als nationaal erfgoed te beschouwen.

André Kuipers (rechts) overhandigt de vlag uit het ISS aan Harm Stevens, conservator van het Rijksmuseum Amsterdam.
André Kuipers (rechts) overhandigt de vlag uit het ISS aan Harm Stevens, conservator van het Rijksmuseum Amsterdam. Foto Rijksmuseum

Astronaut André Kuipers heeft maandagmorgen een Nederlandse vlag gedoneerd aan het Rijksmuseum Amsterdam. Het is de vlag die hij in 2011 meenam naar het International Space Station (ISS), het ruimtestation dat maandag precies twintig jaar onafgebroken is ‘bewoond’.

Kuipers zei bij de overhandiging de vlag als nationaal erfgoed te beschouwen. „Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS, is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis. Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren.”

Namens het Rijksmuseum nam Harm Stevens, conservator twintigste eeuw, de vlag in ontvangst. Volgens Stevens past de vlag goed binnen de collectie historische vlaggen van het museum, waaronder de Amsterdamse scheepsvlag die eind zestiende eeuw door Willem Barentsz noodgedwongen werd achtergelaten op het eiland Nova Zembla. De vlag van Kuipers, zei Stevens, „is eveneens een stille getuige van een grensverleggende expeditie, dit keer in de ruimte”.

Decor

Kuipers nam de vlag mee voor zijn tweede verblijf in het ISS. Op 21 december 2011 vertrok hij voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte, de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. Tijdens deze missie voerde hij meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit.

Kuipers gebruikte de vlag als decor voor live tv-verbindingen met de aarde. Naar vast gebruik liet André Kuipers haar signeren door alle bemanningsleden. Op de vlag staan de handtekeningen van André Kuipers, Don Pettit en Oleg Kononenko (Expeditie 30), alsmede Gennadi Padalka, Sergei Revin en Joe Acaba (Expeditie 31).

Met de Dragon, het eerste commerciële vrachtschip dat spullen mee terug kon nemen naar de aarde, keerde de vlag terug. Tot dan toe was de mogelijkheid om objecten terug te brengen zeer beperkt.

Tot op heden is Kuipers de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS. Hij had ook een kleinere versie van de Nederlandse vlag mee. Deze is door hem eerder geschonken aan koning Willem-Alexander. De grotere vlag zal vanaf dinsdag enkele weken te zien zijn in het atrium van het Rijksmuseum.