Amerikaanse verkiezingen

Na Biden-‘scoop’ mag New York Post weer twitteren; Greenwald verlaat The Intercept

De New York Post is weer terug op Twitter. De twee weken durende blokkade van de Amerikaanse tabloid is vrijdagavond opgeheven. De krant twitterde een foto met het Twitter-logo dat uit een kooi vloog, met het onderschrift „Twitter trekt zich terug, ontgrendelt eindelijk Post-account na Biden-ban.”

Twitter blokkeerde het account van de New York Post nadat de krant publiceerde over de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. De zoon zou zes jaar geleden misbruik hebben gemaakt van de positie van zijn vader, toen vice-president. Hunter werkte voor de van corruptie verdachte Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma. Mails daarover waren bij de krant terechtgekomen Omdat het om gehackt materiaal ging, besloot Twitter het account te blokkeren. Republikeinen spreken van censuur.

De affaire rond Hunter Biden leidde al tot een breuk tussen Glenn Greenwald en The Intercept, het platform dat hij in 2014 oprichtte. De journalist, bekend van de NSA-onthullingen, schreef dat zijn artikelen „gecensureerd” worden. Een meningsverschil over zijn laatste concept-artikel, met volgens hem belastend materiaal over Joe Biden, escaleerde zodanig dat hij zijn grieven over The Intercept afgelopen donderdag publiek maakte. Greenwald beschuldigt media als CNN en The Washington Post, en dus ook The Intercept, ervan dat zij de mails van en over Biden uit partijdigheid terzijde leggen. Greenwald was al bezig met de oprichting van een nieuw medium. „De Amerikaanse media zijn verwikkeld in een gepolariseerde cultuuroorlog. Een strijd die de journalistiek dwingt zich te conformeren aan tribale narratieven, die vaak los staan van de waarheid.”

Hoofdredacteur Betsy Reed weerlegt de vermeende Biden-adoratie bij The Intercept. „Een korte blik op onze artikelen volstaat”, schreef ze in een verklaring. Ze toont respect voor de journalist die Greenwald „ooit was”, en noemt zijn artikel dat het medium niet wilde plaatsen „een poging dubieuze claims van de Trump-campagne wit te wassen als journalistiek”. (NRC)