95 miljoen Amerikanen hebben gestemd, bijna 70 procent van opkomst 2016

Medewerkers van een stembureau in Lansing, Michigan.
Medewerkers van een stembureau in Lansing, Michigan. Foto Jeff Kowalsky/AFP

Meer dan 95 miljoen Amerikanen hebben tot nu toe vervroegd hun stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen die dinsdag plaatsvinden. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van een peiling van de Universiteit van Florida. Dat is 69 procent van de totale opkomst bij de verkiezingen in 2016; analisten verwachten dit jaar een recordopkomst.

Het aantal stemmen zal dit jaar volgens deskundigen met gemak de 138 miljoen van 2016 voorbijstreven. In dat jaar brachten slechts 47 miljoen mensen hun stem uit vóór de verkiezingsdag. Vanwege de coronapandemie kiezen veel Amerikanen er dit jaar voor hun stem per post uit te brengen, 60 miljoen tot nu toe.

Vanwege de grote hoeveelheid stembiljetten in het postsysteem kan het dit jaar dagen of zelfs weken duren voordat alle stemmen zijn geteld. Hierdoor is de winnaar dinsdag mogelijk nog niet bekend. Om de verspreiding van nepnieuws via sociale media te voorkomen, meldde Twitter maandag dat het een waarschuwingslabel zal geven aan berichten waarin een verkiezingsoverwinning wordt geclaimd nog voordat de uitslag definitief bekend is gemaakt.

Lees ook: Wat kwam er terecht van Trumps beloftes aan Amerika?

Laatste campagnedag
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden staat volgens peilingen landelijk voor op zijn Republikeinse opponent Donald Trump, hoewel de zittende president die aanname maandag stellig verwierp tijdens een campagnebijeenkomst in North-Carolina. Hij waarschuwde kiezers voor de komende vier jaar als Biden zou worden gekozen. „Een stem voor Biden is een stem om de controle over de regering te geven aan de globalisten, communisten, socialisten, de rijke liberale hypocrieten die je het zwijgen willen opleggen, censureren, annuleren en straffen”, aldus Trump.

In Ohio beloofde Biden ondertussen de wonden van het land te zullen genezen, terwijl hij opnieuw Trumps aanpak van de coronapandemie hekelde. Hij noemde zijn tegenstander „zwak” en een „schande” en beschuldigde hem ervan de strijd tegen de pandemie te hebben opgegeven. Inmiddels zijn meer dan 230.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en raakten miljoenen mensen hun baan kwijt. Uit peilingen blijkt dat Amerikanen meer vertrouwen hebben in Biden dan in Trump als het gaat om het bestrijden van het coronavirus. „Morgen hebben we de kans om een ​​einde te maken aan een presidentschap dat dit land verdeeld heeft”, aldus Biden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 95 miljoen Amerikanen gestemd, bijna 70 procent van opkomst 2016