Leestips: Picasso en sciencefiction

De eerste bladzijde Eén zin op de eerste bladzijde van een boek dat deze maand verschijnt. Deze keer: Christiaan Weijts bindt Picasso en een sciencefictionverhaal aan elkaar

Zijn reis? Over wie gaat dat? Nog vóór de openingszinnen van de roman Furore zijn twee bladzijden ingeruimd voor informatie die je op het juiste spoor zet. De eerste bevat een citaat uit een boek van interviewlegende Bibeb, een fragment uit een interview met Pablo Picasso. Die zegt: „Ik ben in Holland geweest, in Schoorldam en Alkmaar. Weet u waar dat ligt?” Hij was er in 1905, vertelt hij, en logeerde toen bij iemand wiens naam Bibeb niet kon verstaan. Sla de bladzijde om, en daar zien we ze, op een foto uit 1905: drie mensen, van wie de rechter volgens het onderschrift Picasso is. Dus ja, wie er naar Schoorl reisde volgens die beginzin, is dan wel te reconstrueren. Dat die reis onopgehelderd is gebleven en dat dat „maar goed ook” is, trekt dan des te meer aandacht.

Wie zegt dat? En waarom? Een kunsthistoricus, zo blijkt, buigt zich in 2054 over deze geschiedenis, in Furore van columnist en romancier Christiaan Weijts: volgens zijn uitgever „een historische en een toekomstroman ineen”.

Furore verschijnt komende week bij De Arbeiderspers.