Slowakije test 2,5 miljoen burgers in een dag

Ongeveer de helft van alle Slowaakse burgers is zaterdag getest op het coronavirus. Minister van Defensie Jaroslav Nad meldt in een bericht op Facebook dat op de eerste weekenddag 2,58 miljoen Slowaken een test hebben afgelegd. De Slowaakse autoriteiten hopen met de gratis tests een harde lockdown af te wenden.

Bijna 26.000 van de Slowaken testten positief en moeten daarom in quarantaine. De test is vrijwillig, maar mensen die niet deelnemen wordt door de Slowaakse regering een lockdown opgelegd, meldt persbureau Reuters. Zij mogen ook niet naar hun werk. Volgens premier Igor Matovic is de druk op de bevolking die de regering daarmee uitoefent te rechtvaardigen omdat de „zwaksten in de samenleving beschermd moeten worden”.

Meer dan 40.000 artsen en zorgmedewerkers, soldaten, politiemensen en vrijwilligers zijn dit weekend aan het werk op de circa 5.000 testlocaties. De testbureaus maken gebruik van een antistoffentest en niet de nauwkeuriger geachte PCR-test. Sommige experts betwijfelen om die reden de effectiviteit van het grootschalige testen.

Slowakije wil in een korte tijd zo veel mogelijk van alle 5,5 miljoen inwoners testen. In de afgelopen weken is het aantal infectiegevallen in het land snel opgelopen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Politie Amsterdam beëindigt op drie plekken illegale feesten