Republikeinen in Texas willen stemmen vanuit de auto ongeldig verklaren

Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas willen meer dan 100.000 stembiljetten die door kiezers in de stad Houston vanuit de auto zijn uitgebracht ongeldig laten verklaren. Een rechter in Houston houdt maandag een spoedzitting over die eis, dat meldt Reuters. Een mogelijke ongeldigverklaring kan wanorde veroorzaken bij de presidentsverkiezingen in Texas.

Een groep eisers, onder wie een Republikeins lid van het Texaanse Huis van Afgevaardigden en een conservatieve activist, heeft het proces aangespannen. Volgens de eisers is stemmen bij drive-through stembureaus ongrondwettelijk. Kiezers in het overwegend Democratische Harris County, waar Houston ligt, hebben die mogelijkheid gekregen wegens de coronapandemie.

De eisers beschuldigen de griffier van Harris County, de Democraat Chris Hollins, ervan zijn bevoegdheden te hebben overschreden door stemmen vanuit de auto mogelijk te maken. Het district is met 4,7 miljoen mensen het op twee na dichtbevolktste van de Verenigde Staten. Er zijn tien drive-through stemlocaties opgezet, waar alle kiezers gebruik van kunnen maken. Meer dan 9 miljoen kiezers in Texas hebben vervroegd gestemd.

Het Hooggerechtshof van Texas, dat bekendstaat als een van de meest conservatieve rechtbanken op staatsniveau in de VS, heeft pogingen om stemmen vanuit de auto tegen te houden eerder afgewezen. Maar de eisers willen nu dat „stemmen die zijn uitgebracht in strijd met de verkiezingsregels in Texas worden verworpen”.

Democraten hebben de eis als „geheel onredelijk” van de hand gewezen. „De aanklagers vragen deze rechtbank om de verkiezingen in Texas in chaos te storten door de stemmen van meer dan 100.000 kiezers ongeldig te verklaren”, schrijven zij. En dat terwijl die kiezers op die manier hebben gestemd „op uitnodiging van functionarissen van het district en met goedkeuring van het Hooggerechtshof van Texas”.

In tientallen staten in de VS zijn rechtszaken aangespannen over veranderde regels bij de verkiezingen wegens de pandemie, zoals verruimde mogelijkheden om per post te stemmen. Vooral Republikeinen proberen op die manier stemmen van vermoedelijk vooral Democratische kiezers ongeldig te laten verklaren. Gevreesd wordt dat juridisch getouwtrek in meerdere staten de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen van komende dinsdag kan vertragen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Republikeinen in Texas willen stemmen vanuit de auto ongeldig verklaren