Regeringspartij wint verkiezingen Georgië, oppositie protesteert

Georgische Droom De Georgische regeringspartij Georgische Droom haalde waarschijnlijk opnieuw een absolute meerderheid in het parlement. De oppositie spreekt van manipulatie.
Een aanhanger van de partij Verenigde Nationale Beweging van oud-president Micheil Saakasjvili zwaait met de Georgische vlag tijdens een protestdemonstratie op zondag.
Een aanhanger van de partij Verenigde Nationale Beweging van oud-president Micheil Saakasjvili zwaait met de Georgische vlag tijdens een protestdemonstratie op zondag. Foto Shakh Aivazov/AP

De partij die in Georgië al acht jaar aan de macht is, heeft dit weekeinde opnieuw de parlementsverkiezingen gewonnen. In reactie daarop trokken zondag duizenden aanhangers van oppositiepartijen in protest naar het parlementsgebouw in hoofdstad Tbilisi. De oppositie erkent de uitkomst van de verkiezingen niet en meent dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. Volgens de OSCE, die optrad als onafhankelijke waarnemer, zijn verkiezingen grotendeels eerlijk is verlopen.

De Georgische regeringspartij Georgische Droom kreeg 48,1 procent van de stemmen, aldus de kiescommisie nadat meer dan 99 procent van de stemmen was geteld. Dat is waarschijnlijk genoeg voor een absolute meerderheid in het parlement. De grootste oppositiepartij, de Verenigde Nationale Beweging (ENM), behaalde 27,1 procent van de stemmen. De derde plek, met slechts 3,8 procent van de stemmen, ging naar een splinterpartij van de ENM.

Een reeks andere partijen wist geen zetel te bemachtigen omdat ze niet boven de kiesdrempel van 1 procent uitkwamen. Vijf andere partijen haalden die drempel wel, met enkele procenten elk. De opkomst was 56 procent.

‘Verkiezingen verre van vlekkeloos’

„We zagen een competitieve verkiezing waarin de fundamentele vrijheden over het algemeen werden gehandhaafd en de meeste procedures werden gevolgd”, schrijft de OSCE. Desondanks, waarschuwt de OSCE, verliep de verkiezing „verre van vlekkeloos”. Zo waren de Georgische media partijdig en leek de verslaggeving vooral de zakelijke belangen van de eigenaren te dienen. Hierdoor was het volgens de OSCE moeilijk voor kiezers om een goed geïnformeerde en afgewogen keuze te maken.

Ook vond de OSCE het problematisch dat „de grens tussen de regeringspartij en de staat” lijkt te zijn vervaagd, en dat er vele beschuldigingen waren dat kiezers onder druk waren gezet.

De duizenden demonstranten die zich zondag voor het parlementsgebouw verzamelden, kondigden aan zich niet bij de uitslag neer te leggen en eisen herverkiezingen.

De regeringspartij Georgische Droom is in 2011 opgericht door zakenman en miljardair Bidzina Ivanisjvili, die later formeel terugtrad uit de politiek maar nog steeds veel invloed heeft. De partij was vanaf het begin erg populair maar krijgt inmiddels de schuld van de economische problemen in het land. Als gevolg van de coronacrisis krimpt de Georgische economie dit jaar naar verwachting met 5 procent.