Franse boekhandelaren boos over sluiting tijdens lockdown

Franse boekhandelaren zijn boos omdat hun beroepsgroep als niet-essentieel wordt beschouwd, en boekhandels daarmee opnieuw de deuren hebben moeten sluiten bij het ingaan van de tweede lockdown vorige week vrijdag. Er circuleert een petitie die al door meer dan 130.000 mensen is ondertekend waarin president Emmanuel Macron wordt verzocht om terug te komen op de beslissing.

Wat de onvrede onder boekverkopers verder aanwakkert is dat grote handelszaken zoals Fnac tijdens deze tweede lockdown wel open mogen blijven. Het argument vanuit de overheid is dat zij óók de kantoorbenodigdheden verkopen die essentieel zijn nu thuiswerken opnieuw de norm is geworden. Eén boekverkoper, Samuel Chauveau in Le Mans, kondigde daarop op sociale media aan gewoon open te zullen blijven.

In reactie op het protest heeft de groep-Fnac-Darty vrijdag aangekondigd dat het de cultuursecties van haar winkels gaat afsluiten voor de duur van de lockdown. De Franse regering besloot vervolgens dat alle winkels met een boekensectie die moeten afsluiten. Het is een beslissing waar niemand echt gelukkig mee is.

De petitie, een initiatief van literatuurcriticus en presentator van een boekenprogramma op televisie François Busnel, benoemt dat de situatie niet dezelfde is als in maart, toen het gebrek aan mondkapjes en sanitaire gel niet toeliet om veilig te openen. „Sindsdien zijn de boekenwinkels veel beter uitgerust en de afstandsregels worden perfect nageleefd. De boekenwinkel is een veilige plek.”

Een open brief van 250 uitgevers, schrijvers en boekenverkopers in Le Monde speelt meer op het gevoel. Zij vragen president Macron om „te kiezen voor de cultuur” en wijzen erop dat de massale terugkeer van de lezers naar de boekhandels na de eerste lockdown aantoont dat er „een grote honger naar lezen” bestaat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 8.740 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM