Laatste nieuws Covid-19

Australië voor het eerst in vijf maanden ‘coronavrij’

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over Covid-19 in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 1 november de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronapandemie. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Het belangrijkste nieuws van zondag was:

  • Bijna de helft van de bevolking van Slowakije is op een dag getest op het coronavirus. Volgens de autoriteiten van het land hebben meer dan 2,5 miljoen Slowaken de test zaterdag afgelegd. Met de gratis tests moet een harde lockdown afgewend worden.
  • Van zaterdag op zondag zijn er 8.740 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat is ruim duizend minder dan de dag ervoor. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam met 45 toe.
  • In de nacht van zaterdag op zondag is het weer onrustig geweest in verschillende Spaanse steden. Betogers botsten met oproerpolitie nadat demonstraties tegen de strenge coronamaatregelen uit de hand liepen. Er werden zestig arrestaties verricht.

Volg hier het coronablog van maandag 2 november

Belangrijkste Australische wielertour in 2021 alleen voor binnenlandse rijders

De belangrijkste Australische wielertour en de eerste die verreden zou worden in 2021 gaat niet door. Het gaat om de zesdaagse Tour Down Under die in januari van start zou gaan. De organisatie acht het te gevaarlijk en ingewikkeld om tijdens de pandemie Europese teams over te laten vliegen voor de ronde.

Normaal gesproken markeert de Tour Down Under jaarlijks het begin van het internationale wielerseizoen. Wel zal er nog steeds gefietst worden. De organisatie gaat zich inzetten voor in een kleiner binnenlands wielerfestival, tevens in het zuiden van Australië.

„Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar onze prioriteit gaat naar de gezondheid en veiligheid van Zuid-Australiërs, onze gemeenschappen en de internationale wielerbroederschap”, zegt de voorzitter van de organisatie, Stuart O’Grady.

Australië voor het eerst in vijf maanden ‘coronavrij’

De laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis buiten Nederland:

  • In verschillende steden in Spanje zijn in de nacht van zaterdag op zondag protesten geweest tegen de coronamaatregelen. In Madrid werden vuilnisbakken in brand gestoken door betogers, terwijl in Barcelona de oproerpolitie bekogeld werd met stenen. Ook in steden als Valencia, Zaragoza en Santander waren protesten. In totaal zijn er zestig arrestaties verricht en dertig agenten gewond geraakt. De Spaanse krant El Pais schrijft de protesten toe aan extreem-rechts. Deze week kondigde de Spaanse regering een noodtoestand af van zes maanden, wat betekent dat het voor de regionale autoriteiten wettelijk is toegestaan om verregaande beperkingen op te leggen. Op veel plekken, zoals in Barcelona, is het openbare leven al aan banden gelegd. Zo zijn alle horecagelegenheden en culturele instellingen gesloten.
  • Vanaf deze zondag zijn er in Zweden nieuwe coronamaatregelen van kracht. Nachtclubs mogen nog maar maximaal vijftig bezoekers toelaten, hoewel het maximumaantal bezoekers bij sportevenementen wordt verruimd van vijftig naar driehonderd, mits alle toeschouwers op afstand van elkaar kunnen zitten. De afgelopen weken neemt het aantal coronabesmettingen in het Scandinavische land toe, met als piek bijna drieduizend nieuwe besmettingen op 28 oktober. Er wordt nu echter meer getest dan in het voorjaar, toen Zweden de eerste golf aan besmettingen doormaakte.
  • Voor het eerst in bijna vijf maanden zijn er op zondag geen nieuwe besmettingen geregistreerd in Australië. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt bedankte op Twitter de zorgmedewerkers en het Australische volk. De komende dagen maakt de Australische regering bekend of er maatregelen versoepeld zullen worden.
Twitter avatar GregHuntMP Greg Hunt Zero community transmission cases today - Australia wide. The first national zero community transmission day since June 9. Thank you to all of our amazing health & public health workers & above all else, the Australian people. https://t.co/jYuFO54mHj

In Madrid is het al enkele nachten onrustig. Foto EPA/ Rodrigo Jimenez

Opnieuw daling aantal nieuwe positieve tests per etmaal

Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 8.740 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is ruim duizend minder dan zaterdag, toen 9.839 nieuwe positieve tests werden gemeld. Ook toen viel het aantal positieve coronatests lager uit dan de dag daarvoor. Het hoge getal van vrijdag - ruim 11.000 nieuwe tests - was volgens het RIVM het gevolg van storingen bij GGD’s eerder in de week.

Franse boekhandelaren boos over sluiting tijdens lockdown

Franse boekhandelaren zijn boos omdat hun beroepsgroep als niet-essentieel wordt beschouwd, en boekhandels daarmee opnieuw de deuren hebben moeten sluiten bij het ingaan van de tweede lockdown vorige week vrijdag. Er circuleert een petitie die al door meer dan 130.000 mensen is ondertekend waarin president Emmanuel Macron wordt verzocht om terug te komen op de beslissing.

Wat de onvrede onder boekverkopers verder aanwakkert is dat grote handelszaken zoals Fnac tijdens deze tweede lockdown wel open mogen blijven. Het argument vanuit de overheid is dat zij óók de kantoorbenodigdheden verkopen die essentieel zijn nu thuiswerken opnieuw de norm is geworden. Eén boekverkoper, Samuel Chauveau in Le Mans, kondigde daarop op sociale media aan gewoon open te zullen blijven.

In reactie op het protest heeft de groep-Fnac-Darty vrijdag aangekondigd dat het de cultuursecties van haar winkels gaat afsluiten voor de duur van de lockdown. De Franse regering besloot vervolgens dat alle winkels met een boekensectie die moeten afsluiten. Het is een beslissing waar niemand echt gelukkig mee is.

De petitie, een initiatief van literatuurcriticus en presentator van een boekenprogramma op televisie François Busnel, benoemt dat de situatie niet dezelfde is als in maart, toen het gebrek aan mondkapjes en sanitaire gel niet toeliet om veilig te openen. „Sindsdien zijn de boekenwinkels veel beter uitgerust en de afstandsregels worden perfect nageleefd. De boekenwinkel is een veilige plek.”

Een open brief van 250 uitgevers, schrijvers en boekenverkopers in Le Monde speelt meer op het gevoel. Zij vragen president Macron om „te kiezen voor de cultuur” en wijzen erop dat de massale terugkeer van de lezers naar de boekhandels na de eerste lockdown aantoont dat er „een grote honger naar lezen” bestaat.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt toe met 45

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal toegenomen met 45 tot 2.493. Dat blijkt zondag uit cijfers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares is het aantal Covid-patiënten afgenomen met 1 tot 583. Mede daardoor is de totale bezetting van de IC’s met zeven gedaald naar 1.029.

Het aantal nieuwe Covid-opnames op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen bedroeg het afgelopen etmaal 237, 58 nieuwe coronapatiënten werden opgenomen op de IC. 38 patiënten met de longziekte Covid-19 zijn verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s.

Slowakije test 2,5 miljoen burgers in een dag

Ongeveer de helft van alle Slowaakse burgers is zaterdag getest op het coronavirus. Minister van Defensie Jaroslav Nad meldt in een bericht op Facebook dat op de eerste weekenddag 2,58 miljoen Slowaken een test hebben afgelegd. De Slowaakse autoriteiten hopen met de gratis tests een harde lockdown af te wenden.

Bijna 26.000 van de Slowaken testten positief en moeten daarom in quarantaine. De test is vrijwillig, maar mensen die niet deelnemen wordt door de Slowaakse regering een lockdown opgelegd, meldt persbureau Reuters. Zij mogen ook niet naar hun werk. Volgens premier Igor Matovic is de druk op de bevolking die de regering daarmee uitoefent te rechtvaardigen omdat de „zwaksten in de samenleving beschermd moeten worden”.

Meer dan 40.000 artsen en zorgmedewerkers, soldaten, politiemensen en vrijwilligers zijn dit weekend aan het werk op de circa 5.000 testlocaties. De testbureaus maken gebruik van een antistoffentest en niet de nauwkeuriger geachte PCR-test. Sommige experts betwijfelen om die reden de effectiviteit van het grootschalige testen.

Slowakije wil in een korte tijd zo veel mogelijk van alle 5,5 miljoen inwoners testen. In de afgelopen weken is het aantal infectiegevallen in het land snel opgelopen.

Politie Amsterdam beëindigt op drie plekken illegale feesten

De Amsterdamse politie heeft afgelopen nacht op drie plekken in de hoofdstad illegale feesten beëindigd. Meerdere mensen zijn aangehouden en tientallen aanwezigen kregen een boete opgelegd, meldt de politie zondag.

Bij een illegaal feest in Amsterdam-Zuid waren rond de zestig mensen aanwezig. Tegen iemand die volgens de politie „een soort portier” leek en twee eigenaren van de woning is een proces verbaal opgemaakt. Bij een ander feest hadden zo’n twintig mensen zich verzameld. De politie heeft de muziekbox in beslag genomen.

Op een derde locatie in de stad deed de politie twee aanhoudingen, van wie een omdat die persoon een agent een kaakslag had gegeven. Bij aankomst van de politie waren tientallen mensen al weggevlucht. De 46 overgebleven aanwezigen zijn beboet.

Niet alleen in de hoofdstad handen handhavers het druk met coronafeesten. In het Limburgse Geulle werd de Mobiele Eenheid ingeschakeld om een illegaal feest waar zo’n 100 en 150 mensen op af waren gekomen. Rond de honderd mensen hebben een bekeuring gekregen, nog eens elf personen zijn aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren.

De politie in Haarlemmermeer ging vannacht af op een melding van een feest in een vakantiehuisje in het dorp Halfweg. Daar was een Halloween-feestje aan de gang met tientallen mensen in een huisje dat normaal voor acht personen bedoeld is.

Twitter avatar POL_JDubbeldam Johan Dubbeldam Met 70 man in een 8 persoons vakantiehuisje een Halloween party houden. Sommigen doen het gewoon. Bizar. Net beëindigd. #Halfweg #coronafeestje https://t.co/2ucWQoqWpR

Proces tegen verdachten aanslag Charlie Hebdo opgeschort om coronabesmetting

Het proces in Parijs tegen veertien verdachten die worden beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslagen in Frankrijk in januari 2015 is tot komende dinsdag opgeschort, omdat de hoofdverdachte positief is getest op het coronavirus. Dat meldt AFP.

Woensdagmiddag werd het proces, dat betrekking heeft op het bloedbad bij het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Parijs, al onderbroken omdat de hoofdverdachte ziek werd. Hij moest overgeven en werd naar een arts in de gevangenis gebracht. Donderdagochtend werd het proces, waarbij elf van de veertien verdachten aanwezig zijn, hervat.

De andere tien verdachten moeten nu eveneens worden getest, en „de hervatting van het proces hangt af van de resultaten van die tests en het verloop van de gezondheidstoestand van de betrokkenen”, aldus de voorzitter van de rechtbank in een e-mail aan de aanklagers en de verdediging.

De opschorting heeft waarschijnlijk gevolgen voor het vastgestelde schema van het proces. Na het pleidooi van de aanklagers zijn vanaf 6 november vier dagen ingeruimd voor de verdediging. De uitspraak wordt volgens het huidige schema verwacht op vrijdag 13 november. Bij de aanslagen kwamen zeventien mensen om het leven.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zaterdag was:

  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds vrijdag met 63 gestegen tot 2.448. Ook zijn zaterdag 9.839 nieuwe meldingen van positieve tests bij het RIVM binnengekomen.
  • De Britse premier Boris Johnson kondigde aan dat Engeland vanaf donderdag weer in lockdown gaat. Scholen en universiteiten blijven dit keer wel open. Ook in Oostenrijk, Griekenland en delen van Portugal werden strengere maatregels aangekondigd.
  • In Brazilië is de minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello is opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Volgens het ministerie heeft hij geen extra zuurstof nodig.
Lees hier het volledige blog van zaterdag terug