Australië voor het eerst in vijf maanden ‘coronavrij’

In Madrid is het al enkele nachten onrustig.
In Madrid is het al enkele nachten onrustig. Foto EPA/ Rodrigo Jimenez

De laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis buiten Nederland:

  • In verschillende steden in Spanje zijn in de nacht van zaterdag op zondag protesten geweest tegen de coronamaatregelen. In Madrid werden vuilnisbakken in brand gestoken door betogers, terwijl in Barcelona de oproerpolitie bekogeld werd met stenen. Ook in steden als Valencia, Zaragoza en Santander waren protesten. In totaal zijn er zestig arrestaties verricht en dertig agenten gewond geraakt. De Spaanse krant El Pais schrijft de protesten toe aan extreem-rechts. Deze week kondigde de Spaanse regering een noodtoestand af van zes maanden, wat betekent dat het voor de regionale autoriteiten wettelijk is toegestaan om verregaande beperkingen op te leggen. Op veel plekken, zoals in Barcelona, is het openbare leven al aan banden gelegd. Zo zijn alle horecagelegenheden en culturele instellingen gesloten.
  • Vanaf deze zondag zijn er in Zweden nieuwe coronamaatregelen van kracht. Nachtclubs mogen nog maar maximaal vijftig bezoekers toelaten, hoewel het maximumaantal bezoekers bij sportevenementen wordt verruimd van vijftig naar driehonderd, mits alle toeschouwers op afstand van elkaar kunnen zitten. De afgelopen weken neemt het aantal coronabesmettingen in het Scandinavische land toe, met als piek bijna drieduizend nieuwe besmettingen op 28 oktober. Er wordt nu echter meer getest dan in het voorjaar, toen Zweden de eerste golf aan besmettingen doormaakte.
  • Voor het eerst in bijna vijf maanden zijn er op zondag geen nieuwe besmettingen geregistreerd in Australië. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt bedankte op Twitter de zorgmedewerkers en het Australische volk. De komende dagen maakt de Australische regering bekend of er maatregelen versoepeld zullen worden.
Twitter avatar GregHuntMP Greg Hunt Zero community transmission cases today - Australia wide. The first national zero community transmission day since June 9. Thank you to all of our amazing health & public health workers & above all else, the Australian people. https://t.co/jYuFO54mHj
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Australië voor het eerst in vijf maanden ‘coronavrij’