Laatste nieuws Covid-19

Johnson: Engeland vanaf donderdag in lockdown

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over Covid-19 in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 31 oktober is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Proces tegen verdachten aanslag Charlie Hebdo opgeschort om coronabesmetting

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds vrijdag met 63 gestegen tot 2.448. Ook zijn zaterdag 9.839 nieuwe meldingen van positieve tests bij het RIVM binnengekomen.
  • De Britse premier Boris Johnson kondigde aan dat Engeland vanaf donderdag weer in lockdown gaat. Scholen en universiteiten blijven dit keer wel open. Ook in Oostenrijk, Griekenland en delen van Portugal werden strengere maatregels aangekondigd.
  • In Brazilië is de minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello is opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Volgens het ministerie heeft hij geen extra zuurstof nodig.

Ook Portugal kondigt lockdown aan in groot deel van het land

In Portugal is zaterdagavond een lockdown aangekondigd voor een belangrijk deel van het land om de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen. De maatregelen, die woensdag van kracht gaan, treffen zo’n zeventig procent van de bevolking. De regering roept iedereen in deze gebieden op zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bedrijven wordt gevraag hun personeel zo veel mogelijk vanuit huis te laten werken. „We hebben een zware maand voor de boeg”, zei premier Antonio Costa. De nieuwe strengere maatregelen gelden voor 121 gemeenten, inclusief Lissabon en Porto. „Als we niets doen, zal de toename van het aantal besmettingen uiteindelijk leidden tot het falen van ons gezondheidssysteem”, zei Costa.

Het aantal besmettingen in Portugal is de afgelopen weken toegenomen. Zaterdag werden ruim vierduizend nieuwe besmettingen geregistreerd. Het dodental nam toe met 39.

Braziliaanse minister Volksgezondheid besmet met coronavirus

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello is opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Dat heeft het ministerie zaterdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Volgens het ministerie is zijn toestand stabiel en werd hij opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen. Hij had geen extra zuurstof nodig, verklaart het ministerie. Pazuello blijft tot zeker zondag in het ziekenhuis.

Een dag nadat Pazuello positief testte op het coronavirus, voerde de minister overleg met president Jair Bolsonaro. Op beelden is te zien dat de twee tijdens het overleg geen mondkapjes droegen. Bolsonaro, die de ernst van de uitbraak regelmatig in twijfel trekt, werd in juli zelf besmet met het virus. Bijna de helft van het kabinet is inmiddels besmet (geweest) met het coronavirus.

Brazilië wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het land telt inmiddels 159.477 geregistreerde doden. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer doden gemeld.

Johnson: Engeland vanaf donderdag in lockdown

Engeland gaat vanaf donderdag opnieuw in lockdown. Dat heeft premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Vanaf donderdag tot begin december moet iedereen binnenblijven. Het huis verlaten mag alleen met een goede reden, aldus Johnson. Ook moeten alle winkels met niet-essentiële goederen de deuren sluiten, net als cafés en restaurants. Woensdag wordt in het Lagerhuis gestemd over de voorgestelde maatregelen.

In tegenstelling tot het voorjaar mogen scholen en universiteiten open blijven. „School is voor kinderen de beste plek om te zijn”, zei Johnson. „We kunnen het niet toelaten dat dit virus de toekomst van onze kinderen vernietigt.” Ook de voetbalwedstrijden in de Premier League mogen doorgaan. De maatregelen blijven zeker vier weken van kracht. De premier hoopt dat de maatregelen rond de kerstdagen iets versoepeld kunnen worden.

„Niemand wil dergelijke maatregelen treffen”, benadrukte Johnson. Hij zei lang te hebben gedacht dat regionale maatregelen de uitbraak onder controle zou krijgen. Volgens Chris Whitty, Johnsons hoogste medische adviseur, is er een stijging te zien in het aantal ziekenhuisopnames in alle leeftijdscategorieën. Als er niets gebeurt, zal het aantal ziekenhuisopnames hoger zijn dan in het voorjaar, waarschuwde hij. Het aantal sterfgevallen kan volgens de meest pessimistische scenario’s twee keer zo hoog uitvallen als tijdens de eerste golf.

Premier Boris Johnson kondigt zaterdag tijdens een persconferentie een nieuwe lockdown aan. Foto Alberto Pezzali/AP

Besmettingen Verenigd Koninkrijk lopen hard op, Johnson geeft persconferentie

In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag het totaal aantal coronabesmettingen de miljoen gepasseerd. Het afgelopen etmaal werden 21.915 nieuwe besmettingen geregistreerd en nam het dodenaantal met 326 toe.

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk loopt hard op. Premier Boris Johnson geeft zaterdagavond een persconferentie. Volgens Britse media zal hij een nieuwe lockdown voor Engeland aankondigen. Schotland, Wales en Noord-Ierland voeren hun eigen beleid tegen de coronacrisis.

Oostenrijk kondigt nieuwe lockdown aan

In Oostenrijk worden de maatregelen tegen het coronavirus verder aangescherpt. Het land gaat vanaf dinsdag opnieuw in lockdown. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz zaterdag aangekondigd in een persconferentie, aldus persbureau Reuters. Restaurants mogen alleen nog maar afhaalmaaltijden aanbieden en in het hele land wordt een avondklok ingesteld van 20.00 uur tot 06.00 uur.

Ook mogen hotels alleen nog maar gasten ontvangen die op zakenreis zijn en moeten middelbare scholen en universiteiten volledig over op online onderwijs. Basisscholen blijven voorlopig open. Ook winkels en fabrieken hoeven de deuren niet te sluiten. De bondskanselier zei dat hij hoopt vanaf december de maatregelen te kunnen versoepelen.

Bondskanselier Kurz maakt zich klaar voor de persconferentie zaterdag. Foto Leonhard Foeger/Reuters

Griekenland neemt nieuwe maatregelen en België meldt recordaantal besmettingen

  • In de Russische stad Chelyabinsk zijn 158 patiënten geëvacueerd uit een geïmproviseerd coronaziekenhuis, vanwege een geëxplodeerde zuurstoftank. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de Russische autoriteiten vielen er geen gewonden en zijn alle patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. De afgelopen zes maanden vonden er meer incidenten plaats in Russische ziekenhuizen met niet goed werkende apparatuur. Zo brak in mei een brand uit door een oververhitte ventilator op een IC-afdeling in Sint-Petersburg. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.
  • Griekenland neemt nieuwe maatregelen in een poging de uitbraak van het coronavirus in te dammen. In het hele land wordt een avondklok ingesteld van middernacht tot 05.00 uur in de ochtend. In het noorden van het land en de regio Attika, waar ook de hoofdstad Athene ligt, moeten cafés, restaurants, musea, bioscopen en sportscholen vanaf dinsdag zeker een maand de deuren sluiten. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis zaterdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Scholen, winkels, hotels en kappers mogen openblijven. Het land registreerde vrijdag een recordaantal van 1.690 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal geregistreerde sterfgevallen nam met vijf toe tot 620.
  • Het aantal geregistreerde besmettingen in België heeft zaterdag voor het eerst de 20.000 overschreden. Het afgelopen etmaal kwamen er 21.448 nieuwe besmettingen bij. Het aantal besmettingen in België loopt hard op. Inmiddels liggen er meer mensen in het ziekenhuis dan in het voorjaar. Daarom heeft premier Alexander De Croo vrijdag strengere lockdownmaatregelen aangekondigd die maandag van kracht worden. Iedereen wordt opgeroepen thuis te blijven behalve voor noodzakelijke boodschappen en medische zaken. Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten, contactberoepen worden verboden en thuis mag maximaal één gast ontvangen worden. De maatregelen zullen zeker anderhalve maand gelden.

Tennisster Halep besmet met coronavirus

Tennisster Simona Halep, nummer twee van de wereldranglijst, is positief getest op het coronavirus. Dat meldt ze zaterdag op Twitter. „Ik voel me goed”, schrijft ze. „Ik zit thuis in quarantaine en ben herstellende van milde symptomen.”

Twitter avatar Simona_Halep Simona Halep Hi everyone, I wanted to let you know that I tested positive for COVID-19. I am self-isolating at home and am recovering well from mild symptoms. I feel good… we will get through this together 🤗💪

Halep meldde zich in augustus af voor de US Open in New York vanwege de uitbraak van het coronavirus. „Ik weet dat de organisatie zich heeft ingespannen om er een veilig evenement van te maken”, liet ze destijds weten. „Maar gezien de buitengewone omstandigheden waarin we leven kies ik voor mijn gezondheid en geef ik er de voorkeur aan in Europa te blijven en trainen.” De Roemeense liet al eerder weten dit seizoen niet meer in actie te komen, nadat ze in oktober in de vierde ronde van Roland Garros verloor van de Poolse Iga Swiatek.

Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt met 63, IC-bezetting met 17

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds vrijdag met 63 gestegen tot 2.448. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met 17 gestegen tot 584. Twee van hen liggen in Duitsland. De totale bezetting op de IC’s is nu 1.036.

Het afgelopen etmaal zijn 38 patiënten verplaatst tussen de regio’s, onder wie drie IC-patiënten. Volgens Ernst Kuipers van de LCPS is de afgelopen dagen met name sprake van druk op de capaciteit van de intensive cares. Deze worden daarom verder opgeschaald, aldus Kuipers.

Het afgelopen etmaal zijn 9.839 nieuwe meldingen van positieve tests bij het RIVM binnengekomen. Een dag eerder waren dat er 11.127, zo blijkt uit de bijgestelde cijfers van het gezondheidsinstituut. Het hoge getal van vrijdag was het gevolg van een inhaalslag bij de GGD’s, die deze week met een storing in hun meldsysteem kampten.

Het aantal gemelde sterfgevallen is tussen vrijdag en zaterdag met 51 toegenomen. Omdat sterfte soms met vertraging wordt doorgegeven, wil dat niet zeggen dat zij allemaal de afgelopen 24 uur overleden. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden 87 sterfgevallen bij het RIVM gemeld.

Ruim 2.500 mensen zonder ervaring willen bijspringen in de zorg

Ruim 2.500 mensen zonder zorgachtergrond hebben zich het afgelopen etmaal gemeld om bij te springen in de zorg. Dat bevestigt een woordvoerder van zorgorganisatie Actiz zaterdag na berichtgeving van Trouw. Actiz is een van de initiatiefnemers van Extrahandenvoordezorg.nl, waar mensen zich kunnen melden die tijdelijk zorgwerk willen verrichten in de bestrijding van het coronavirus.

Omdat er onvoldoende aanmeldingen waren van mensen met relevante ervaring, opende Extrahandenvoordezorg.nl vrijdag de inschrijvingen voor nieuwkomers in de zorg, bijvoorbeeld uit de aan banden gelegde horeca. Behalve ruim 2.500 leken hebben ook ruim vijfhonderd mensen die wel over ervaring beschikken zich gemeld.

Tijdens de eerste golf gaven twintigduizend mensen zich op via het platform, onder meer oud-zorgmedewerkers of studenten die een relevante opleiding volgen. Ruim tweeduizend van hen werden geselecteerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De overgrote meerderheid bleek beperkt of niet inzetbaar of trok zich alsnog terug, aldus een woordvoerder van Actiz, mede initiatiefnemer van Extrahandenvoordezorg.nl. Om die reden deed de website vrijdag de nieuwe oproep.

Zij zullen een gratis onlinetraining volgen van een week. Hierin krijgen zij de basisprincipes van het zorgwerk uitgelegd en wordt gekeken waar zij inzetbaar willen en kunnen zijn. Als zij daadwerkelijk ingezet worden, krijgen ze daarvoor betaald.

Politie maakt einde aan meerdere illegale feesten van jongeren

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie in meerdere plaatsen een einde gemaakt aan illegale samenkomsten van jongeren. Onder meer in Utrecht, Rotterdam en het Gelderse Angerlo werden feestgangers bekeurd.

In Utrecht vielen agenten een werfkelder binnen aan de in het centrum gelegen Oudegracht, waar ongeveer vijftig man aan het feestvieren was. „Iedereen zat vlak op elkaar en er werd op geen enkele manier 1,5 meter afstand gehouden”, aldus de politie, die de wapenstok inzette om de feestgangers binnen te houden en zo te kunnen bekeuren. De sfeer werd „grimmig”, aldus de politie. Een groepje jongeren ontkwam en wilde later weer terugkeren naar de Oudegracht. Zij zijn toen aangehouden en ook beboet.

In Rotterdam beëindigden agenten een studentenfeest en bekeurden 27 aanwezigen voor het overtreden van de coronaregels. De politie trof de studenten verstopt onder bedden, op het dak en in de tuin aan, meldt regionale omroep RTV Rijnmond. In Dordrecht kregen negentien jongeren volgens persbureau ANP een bekeuring omdat zij waren samengekomen op een skatebaan. Ook zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan het drinken van alcohol op straat en wildplassen.

En ook in Angerlo in Gelderland bekeurden agenten circa twintig jongeren vanwege een illegaal samenzijn, meldt de eenheid Gelderland op Twitter. De politie kreeg een tip via Meld Misdaad Anoniem en heeft door de inval naar eigen zeggen „voorkomen dat het een groter feest werd”.

Vrijdag meldde de politie Rotterdam dat tien agenten die vorige week een illegaal feest op een boot in Alblasserdam afbraken, nu in quarantaine zitten. Een van de feestgangers bleek besmet te zijn met het coronavirus.

Welkom in een nieuw blog over het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt

Welkom in een nieuw blog. Op deze plek houdt de redactie van NRC je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Hieronder het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Sinds donderdag is het aantal geregistreerde positieve testuitslagen in Nederland toegenomen met meer dan 11.000, zo meldt het RIVM. Dat is opnieuw hoger dan het tot nu toe is geweest, maar het hoge cijfer komt volgens het RIVM vooral doordat er nu meer getest wordt omdat de testcapaciteit is uitgebreid.
  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds donderdag met één gestegen. Dit kan het „eerste effect zijn van de maatregelen die ruim twee weken geleden zijn ingezet”, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
  • België voert vanaf maandag strengere lockdownmaatregelen in. Alle Belgen wordt opgeroepen thuis te blijven behalve voor noodzakelijke boodschappen en voor medische zaken.

Hier kun je het blog van vrijdag teruglezen