Sommige stemlokalen in 2021 langer open, zeventigplussers mogen ook per post stemmen

Corona Om het stemmen veiliger te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen, wil het kabinet een aantal tijdelijke maatregelen nemen.

Stemlokaal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het kabinet wil het stemmen in sommige stemlokalen verspreiden over meerdere dagen. Foto Niels Wenstedt/ANP
Stemlokaal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het kabinet wil het stemmen in sommige stemlokalen verspreiden over meerdere dagen. Foto Niels Wenstedt/ANP

Eén vaste verkiezingstraditie moet er door het coronavirus alvast aan geloven. Het kabinet wil dat kiezers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in hun eigen gemeente al twee dagen vóór de verkiezingsdag – 17 maart 2021 – hun stem kunnen uitbrengen. Van oudsher vinden verkiezingen in Nederland op één dag plaats, altijd op een woensdag.

Door kiezers meer tijd te geven, wil het kabinet het besmettingsrisico verkleinen en voorkomen dat de verkiezingen uitgroeien tot een superspread-event voor het coronavirus. Het is niet de enige aanpassing: zeventigplussers krijgen, als kwetsbare groep, de kans per brief te stemmen. Dat staat in een brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het voorstel vergt een wijziging van de wet, maar heeft in de Tweede Kamer veel voorstanders. Eerder kwam Ollongren al met andere plannen om de verkiezingen coronaproof te maken, onder andere door extra stemlokalen in te richten voor verpleeghuisbewoners en kiezers niet twee maar drie volmachtsstemmen te geven. De Tweede Kamer is daarmee al akkoord, de Eerste Kamer stemt er volgende week over.

Een staatscommissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes pleitte in 2018 al voor een permanente invoering van meerdaags stemmen en poststemmen om het voor kiezers gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen. Zo ver wil het kabinet nu niet gaan. Het blijft vooralsnog een eenmalige uitzondering.

Lees ook: Rutte III zet kleine stapjes naar democratische vernieuwing