Nieuw-Zeeland stemt voor legalisering euthanasie

Euthanasie Kiezers stemden bij een referendum eerder deze maand in met deze maatregel. Een kleine meerderheid stemde tegen de legalisering van marihuana voor recreatief gebruik, maar de definitieve uitslag van dat referendum staat nog niet vast.
Auto's rijden op 16 oktober in Christchurch langs een bord tegen de legalisering van euthanasie. Kiezers in Nieuw-Zeeland hebben voor legalisering gestemd, werd vrijdag bekend.
Auto's rijden op 16 oktober in Christchurch langs een bord tegen de legalisering van euthanasie. Kiezers in Nieuw-Zeeland hebben voor legalisering gestemd, werd vrijdag bekend. Foto Mark Baker / AP

Kiezers in Nieuw-Zeeland hebben bij een referendum eerder deze maand gestemd voor de legalisering van euthanasie. Ze gaan waarschijnlijk echter niet akkoord met de legalisering van marihuana voor recreatief gebruik, waarover eveneens werd gestemd. Dat blijkt uit voorlopige resultaten die vrijdag bekend zijn gemaakt, schrijft AP.

Beide referenda werden gelijktijdig gehouden met de parlementsverkiezingen op 17 oktober, waarbij de Labourpartij van premier Jacinda Ardern een grote overwinning boekte. Nu 83 procent van de stemmen bij de referenda is geteld, blijkt dat 65 procent van de kiezers voor legalisering van euthanasie heeft gestemd; 34 procent was tegen.

Het verschil tussen voor- en tegenstemmers was veel kleiner bij de stemming over legalisering van marihuana, liet de verkiezingscommissie weten: 53 procent van de kiezers stemde tegen, 46 procent voor. Omdat bijna een half miljoen stemmen nog moeten worden geteld, veelal van kiezers in het buitenland, is er nog een kleine kans dat de einduitslag verandert. Bij het referendum over euthanasie is dat niet meer mogelijk.

Zevende land

Nieuw-Zeeland wordt het zevende land ter wereld waar euthanasie is toegestaan. Kiezers stemden in met een eerder aangenomen wet die patiënten met ongeneeslijke ziektes en minder dan zes maanden te leven hulp toestaat bij zelfdoding. De wet moet in november 2021 van kracht worden.

Voor de twee referenda over sociale kwesties was veel minder aandacht dan voor de tegelijk gehouden algemene verkiezingen. Voorstanders van de legalisering van marihuana waren teleurgesteld dat Ardern niet wilde zeggen hoe zij over de voorstellen zou stemmen. Aangenomen werd dat steun van de premier zou helpen, maar ze zei dat ze de keuze aan de kiezers wilde overlaten. Vrijdag liet een woordvoerder weten dat Ardern bij beide referenda ‘ja’ had gestemd.