In beeld

Een terugblik op de Amerikaanse verkiezingscampagnes

En we dachten dat de campagnes van 2016 extreem waren. Met Russische inmenging, Trumps grab 'm by the pussy-tape en de e-mails van Hillary Clinton. Nee, dan campagneseizoen 2020, het jaar waarin hét grote Amerikaanse nieuwsdossier niet de verkiezingen is. Dat is de pandemie. Covid-19 vloerde de Amerikaanse economie en lanceerde gezondheidszorg als verkiezingsthema nummer één. Waren de campagnes van 2016 al naargeestig, na vier jaar Trump zien Amerikanen het andere kamp soms als een existentiële bedreiging. Campagnerally’s van gelijkgestemden zijn daardoor misschien feestelijker en fotogenieker, maar het is een gevaar. Zeker na de massale demonstraties deze zomer na de dood van alweer een zwarte man door politiegeweld, hangt boven de verkiezingen van dinsdag een dreiging van intimidatie of zelfs geweld. Er zijn zorgen over de democratische verworvenheden van vreedzame verkiezingen en machtsoverdracht. Al is de opkomst bij het vroege stemmen nog zo hoopgevend hoog.
Oktober. Kamala Harris, de Democratische kandidaat vice-president, spreekt in Las Vegas. Als de Democraten de verkiezingen winnen, wordt Harris de eerste vrouw in die positie.
Foto John Locher/AP
September. In Fairfax, Virginia, wachten kiezers om te kunnen stemmen. Door de pandemie en de hoog opgelopen politieke spanning is de opkomst ongekend hoog. Eind oktober hadden 70 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht, meer dan de helft dan de uiteindelijke opkomst in 2016.
Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP
September. Trump bij een rally in de stad Minden, Nevada. De president heeft het aantal massa-bijeenkomsten opgevoerd en wil er op verkiezingsdag vijf houden. Trumps vele rally's in 2016 droegen bij aan zijn overwinning.
Foto Brendan Smialowski/AFP
September. Medewerkers bouwen de set voor het eerste tv-debat tussen Trump en Biden. Het verloopt chaotisch, vol onderbrekingen, geschreeuw en door elkaar heen praten.
Foto Jim Lo Scalzo/EPA
Oktober. Phyllis Smith (rechts) geeft haar vriendin Sabina Geiser een masker met het gezicht van Joe Biden bij een Ridin' With Biden-karavaan in Texas, een pandemie-veilige parade in auto's. In het overwegend Republikeinse Texas is Biden ver ingelopen op Trump.
Foto LM Otero/ AP
Oktober. Trump wuift naar aanhangers bij het Walter Reed National Military Medical Center. De president werd er begin oktober opgenomen en behandeld tegen Covid-19.
Foto Anthony Peltier/AP
Oktober. Presidentskandidaat Joe Biden raapt zijn masker op dat hij heeft laten vallen na een speech over Covid-19 in zijn woonplaats Wilmington, Delaware. Biden vermeed verkiezingsbijeenkomsten en voerde in het voorjaar online campagne vanuit zijn huis.
Foto Angela Weiss / AFP
Oktober. Aanhangers van de Black Lives Matter beweging rijden langs Trump-aanhangers bij het Walter Reed ziekenhuis. De zomer van dit verkiezingsjaar werd in de VS getekend door grootschalige protesten tegen structureel racisme en politiegeweld.
Foto Olivier Douliery/AFP
September. Een medewerker van een stembureau in North Carolina houdt aanvraagformulieren vast waarmee een briefstembiljet kan worden aangevraagd. Vanwege de pandemie zijn de mogelijkheden voor stemmen per post verruimd, Vooral veel Democraten willen zo hun stem uitbrengen. Trump trekt de betrouwbaarheid van stemmen per post in twijfel maar vooralsnog wijst weinig op fraude.
Foto Logan Cyrus/AFP
Oktober. Trump kijkt toe als Amy Coney Barrett wordt ingezworen, de derde hoge rechter die Trump tijdens zijn ambtstermijn in het Supreme Court kon benoemen. Ook als de Democraten de verkiezingen winnen blijven de Republikeinen nu verzekerd van een meerderheid in het hoogste rechtsorgaan van de VS.
Foto Nicholas Kamm/AFP
Oktober. Publiek verzamelt zich bij Belmont University in Nashville, Tennessee, waar het tweede en laatste debat tussen Biden en Trump plaatsvindt. Dit keer was het debat wél inhoudelijk. De twee spraken onder meer over de pandemie, gezondheidszorg en migratie.
Foto Mario Cruz/EPA
Oktober. Deze buren in Nashville, Tennessee wachten tot de uitzending van het tweede en laatste presidentiële debat begint.
Foto Mario Cruz/EPA
Oktober. Trump spreekt op een rally in Pensacola, Florida. De twee kandidaten gaan hier nek aan nek. Trump won Florida in 2016 nipt. Als hij de staat dit keer verliest lijkt afgaande op peilingen zijn pad naar de overwinning afgesneden.
Foto Mario Cruz/EPA
Oktober. In Kinston, North Carolina rent vicepresident Mike Pence van zijn vliegtuig naar het podium voor een rally, begeleid door een veiligheidsman. Pence betoonde zich in de afgelopen vier jaar volstrekt loyaal aan Trump en bleef steeds diens brug naar de evangelische kiezer.
Foto Jonathan Drake/Reuters
Oktober. President Trump komt in de presidentiële helikopter Marine One aan voor een rally in Villages, Florida. De president kreeg verschillende malen kritiek omdat hij presidentiële attributen inzet voor campagnedoeleinden.
Foto Cristobal L. Herrera/EPA
Oktober. Democratisch presidentskandidaat Joe Biden spreekt op een drive-in rally in Atlanta, Georgia. In de traditioneel Republikeinse staat heeft Biden een lichte voorsprong op Trump.
Foto Jim Watson/AFP