De Jonge: geen aanleiding voor maatregelen vandaag

Winkelend publiek op een koopzondag in het centrum van Amsterdam. Winkels zijn onder de huidige coronamaatregelen nog open.
Winkelend publiek op een koopzondag in het centrum van Amsterdam. Winkels zijn onder de huidige coronamaatregelen nog open. Foto Ramon van Flymen/ANP

De coronacijfers van deze week geven geen aanleiding om vandaag al nieuwe maatregelen te nemen om het coronavirus verder in te dammen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag gezegd tegen persbureau ANP. De cijfers laten een afvlakking zien, aldus de minister.

De Jonge en premier Mark Rutte (VVD) waarschuwden afgelopen dinsdag dat als het aantal dagelijkse positieve coronatests verder zou oplopen, vervroegd extra maatregelen ingesteld zouden worden. „Dat lijkt niet het geval te zijn”, aldus minister De Jonge voor de ministerraad. De cijfers van de komende dagen moeten uitwijzen of nieuwe maatregelen na het weekend wel nodig zijn. Dinsdag komt het kabinet weer met een persconferentie.

De afgelopen week lag het dagelijkse aantal positieve testuitslagen steeds rond de 10.000. Hoeveel mensen per dag precies positief testten, is niet helemaal duidelijk. De GGD’s kampten de afgelopen tijd drie keer met een ICT-storing, waardoor de dagrapportages waarschijnlijk honderden positieve tests misten en in de dagen na de storingen mee werden genomen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Air France-KLM lijdt ruim 1,6 miljard euro verlies door coronacrisis