Banken ondersteunden bedrijven sinds maart met 28 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben Nederlandse banken 28 miljard euro uitgeleend aan noodlijdende bedrijven. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag heeft gepubliceerd. In totaal kregen 166.000 ondernemers uitstel van betaling of een lening.

Ook consumenten werden de afgelopen maanden door banken gesteund. 36.000 mensen kregen tot nu toe een lening of een betaalpauze op hun hypotheek. Het gaat om een bedrag van in totaal 85 miljoen euro.

Volgens de NVB zijn de extra coronamaatregelen van half oktober een klap voor ondernemers die het toch al zwaar hadden. „Deze tweede gedeeltelijke lockdown komt voor specifieke groepen klanten ontzettend hard aan, zeker als bedrijven al sinds maart interen op reserves”, aldus NVB-voorzitter Chris Buijink. Hij licht hierbij niet toe om welke bedrijven of sectoren het gaat. De banken kunnen echter niet iedereen helpen. Zij lenen alleen geld uit als een bedrijf een „gezonde situatie” in het vooruitzicht heeft, waarin het krediet kan worden terugbetaald.

Eerder deze maand bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat tot september 187.000 bedrijven een beroep hebben gedaan op een van de steunpakketten van de overheid. Het gaat daarbij met name om horecabedrijven, kapperszaken, schoonheidssalons en ondernemingen in de culturele sector. In andere sectoren werd beduidend minder staatssteun aangevraagd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Air France-KLM lijdt ruim 1,6 miljard euro verlies door coronacrisis