’47-jarige man opgepakt in verband met aanslag Nice’

Aanslag Nice Een 47-jarige man die woensdag contact zou hebben gehad met de vermoedelijke aanslagpleger, is donderdagavond opgepakt.
Kaarsjes zijn aangestoken bij de basiliek in Nice ter nagedachtenis aan de drie slachtoffers.
Kaarsjes zijn aangestoken bij de basiliek in Nice ter nagedachtenis aan de drie slachtoffers. Foto Sebastien Nogier/EPA

Een 47-jarige man is donderdagavond opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanval eerder die dag in een kerk in de Zuid-Franse stad Nice. Hierbij werden drie mensen gedood. Dat melden de regionale krant Nice-Matin en het Franse persbureau AFP. De man zou de dag voor de aanslag in contact zijn geweest met de verdachte en zou hem hebben geholpen aan een telefoon.

Lees ook: Frankrijk belooft harde actie tegen ongrijpbare vijand

De vermoedelijke aanslagpleger, die kort na de aanval werd neergeschoten door de politie, is een 21-jarige Tunesiër. Hij bleek een document van het Italiaanse Rode Kruis bij zich te dragen wat erop kan wijzen dat hij via Italië naar Frankrijk is gereisd. Zijn motief is nog niet bekend. Volgens Franse media zou hij (nog) geen asielaanvraag hebben ingediend en was hij niet bekend bij de autoriteiten. De Tunesische autoriteiten melden vrijdagmiddag dat hij in 2016 al eens is opgepakt vanwege geweldpleging. Hij zou tijdens een ruzie een mes hebben gebruikt.

Volgens getuigen riep de vermoedelijke aanslagpleger meermaals „Allahoe akbar” tijdens de aanval, „God is groot” in het Arabisch. De Franse president Emmanuel Macron sprak donderdag over een „islamistische, terroristische aanslag” maar wilde geen uitspraken doen over de mogelijke motieven van de verdachte. Volgens familie van de vermoedelijke aanslagpleger, die kort voor de aanslag via een videoverbinding met hem sprak, vertoonde hij op dat moment geen tekenen van dat hij een aanslag zou plegen. Zijn zus zei tegen persbureau Reuters dat hij na aankomst in Nice op zoek was naar een slaapplek. Volgens een broer is hij een „vriendelijk persoon” die nooit tekenen van extremisme vertoonde.

Alert in het buitenland

De 21-jarige Tunesiër stak donderdagochtend in de basiliek Notre-Dame de l’Assomption in Nice een vrouw en de koster van de basiliek dood. Hierna viel hij een vrouw aan die zwaargewond wist te vluchten naar een nabijgelegen café. Zij stierf korte tijd later aan haar verwondingen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft vrijdag alle Fransen in het buitenland opgeroepen alert te zijn. De dreiging tegen Fransen is „overal” aanwezig, zei hij. De aanslag in Nice was de derde in Frankrijk in iets meer dan een maand tijd. Eind september raakten twee mensen gewond bij een aanval met een hakmes bij de oude kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Twee weken geleden werd docent Samuel Paty nabij Parijs onthoofd door een 18-jarige Rus van Tsjetsjeense afkomst omdat hij spotprenten van profeet Mohammed had laten zien.