Vrij zijn is... pompoenen snijden

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: creatief zijn met pompoenen.

Foto Folkert Koelewijn

‘Pompoenen te koop’, staat onder het uithangbord in de vorm van een pompoen. De voortuin van Caroline (49) en Ceriel (47) Bolwerk in het Brabantse Grave staat volgepakt met pompoenen en kalebassen in alle maten. In hun eigen moestuin gekweekt, zegt Caroline als ze opendoet. Maar we gaan het vandaag niet over „het winkeltje” hebben. In de woonkamer en de achtertuin staan dertien ‘Halloweens’ klaar, grote oranje pompoenen. Caroline gaat er met de hulp van een vriendin en een van haar dochters figuren in snijden voor een kleine expositie in hun tuin, een dag later.

Hoe ze deze Amerikaanse hobby heeft opgedaan? Caroline werd tien jaar geleden gevraagd om mee te helpen bij het jaarlijkse Halloweenfeest in een nabijgelegen buurt, vertelt ze. Ze is „niet in de wieg gelegd” om actrice te zijn, en dus mocht ze zich op de pompoenen storten. Ze begon zoals elke beginner, en sneed driehoekjes uit de pompoenen om gezichten te creëren. Maar na even speuren op internet kwam ze erachter dat je veel mooiere dingen kan carven, bijvoorbeeld met stencils van sites als zombiepumpkins.com

Dochter Eva (17), de middelste, laat aan de eettafel zien wat je moet doen na het uithollen. Kijk, ze heeft een papiertje van een eng gezicht op haar pompoen geplakt. De lichtgrijze gedeelten moet ze gutsen, de zwarte gedeeltes zaagt ze weg met een minizaagje. Caroline: „Je moet als een kettingzaag denken. Hoe meer beweging, hoe beter je kan sturen.” Als ze klaar is, gaat er een fietslampje in. Rode lampjes geven „een spooky effect”, zegt Ceriel. Hij experimenteert nu met kerstverlichting, zodat ze niet telkens hoeven te controleren of alle lampjes het nog wel doen.

Ceriel is niet alleen de lichtman, maar maakt sinds vijf jaar ook stillevens met hun kleinste pompoentjes, die hij via hun Facebook-pagina Creatief met Pompoenen verkoopt. Hij is bezig met een werkje waarvoor hij pompoenen heeft moeten lenen van zijn tuincentrumcollega. „Mijn pompoenstukjes zijn nu al uitverkocht. Ik denk ook vanwege corona.” En Caroline snijdt een visfiguurtje in haar pompoen, die in hun minivijvertje komt te staan. Een makkie, vergeleken met wat ze nog meer gaat maken. Ze denkt dat ze zes uur nodig heeft voor het zelfportret van Van Gogh.

Waarschijnlijk is Caroline de beste carver in Nederland, zegt ze. Haar kennis geeft ze graag door in workshops waarvoor ze zelf het gereedschap heeft gemaakt, zoals lepels met tandjes om het uithollen iets makkelijker te maken. Maar haar creaties verkoopt ze niet, al krijgt ze er wel veel complimentjes voor. Wat gebeurt er dan met de pompoenen na de expositie? „Na drie of vier dagen gaan ze rotten omdat het levende gedeelte eruit is gehaald. En dan komen ze weer als mest in onze moestuin terecht.”