Verdachte aanslag Nice is Tunesiër die via Italië reisde

Terrorisme De man die donderdag in een kerk in Nice drie mensen doodde, is 21 jaar oud. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij door de politie is neergeschoten.
Militairen en forensische onderzoekers bij de kerk in Nice.
Militairen en forensische onderzoekers bij de kerk in Nice. Foto Valery Hache/AFP

De man die ervan verdacht wordt donderdagochtend drie mensen te hebben doodgestoken in een kerk in de Zuid-Franse stad Nice, is een 21-jarige Tunesiër. Dat hebben de Franse autoriteiten donderdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Uit onderzoek is gebleken dat de man, die neergeschoten werd door de politie en zwaargewond in het ziekenhuis ligt, een document van het Italiaanse Rode Kruis op zak had. Dat duidt erop dat hij mogelijk via Italië is gereisd. Franse media meldden eerder op de avond al dat de Tunesiër zou hebben verklaard dat hij eind september op Lampedusa is aangekomen.

De Tunesiër was volgens de Franse media niet bekend bij de autoriteiten en zou ook (nog) geen asielaanvraag hebben gedaan. Of hij verklaard heeft wat hem heeft gemotiveerd drie mensen om te brengen, is niet bekend. De Franse president Emmanuel Macron zei daar eerder op donderdag geen uitspraken over te willen doen. Hij spreekt wel van een „islamistische, terroristische aanslag”.

Inmiddels is ook bekend geworden dat de man die donderdagmiddag mensen bedreigde met een vuurwapen nabij Avignon, sympathiseerde met de extreem-rechtse beweging Génération Identitaire. Volgens de politie gaat het om een 33-jarige man met psychiatrische problemen, meldt CNews. Volgens Le Monde had de man een verkoper met een niet-westers uiterlijk bedreigd. Hij heeft geen slachtoffers gemaakt en is doodgeschoten door de politie.

Geweld op meerdere plekken

Frankrijk werd donderdag getroffen door een reeks geweldsincidenten. Donderdagochtend rond 09.00 uur drong de 21-jarige Tunesiër de basiliek Notre-Dame de l’Assomption in Nice binnen. Hier stak hij een vrouw en de koster van de basiliek dood. Vervolgens viel hij een derde persoon aan. Deze vrouw raakte zwaargewond en wist eerst te vluchten naar een nabijgelegen café, maar stierf daar korte tijd later aan haar verwondingen. Tijdens zijn daden riep de aanslagpleger meermaals „Allahoe akbar”: „God is groot” in het Arabisch. Omdat hij vervolgens dreigend op de politie af kwam, schoten agenten hem neer.

Later op de dag vonden op meerdere plekken op Frans grondgebied incidenten plaats. In het Saoedische Jeddah probeerde iemand het Franse consulaat binnen te dringen waarbij hij een bewaker verwondde. Hij werd opgepakt voor hij meer schade kon aanrichten. In Lyon probeerde een man die volgens de politie slechte intenties had met een groot mes een station binnen te komen. Ook hij is gearresteerd.

Lees ook: Drie doden bij mesaanval in Nice, Macron spreekt van terroristische aanslag