Loekasjenko benoemt politiehoofd tot minister van Binnenlandse Zaken

Wit-Rusland De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in Wit-Rusland is Ivan Koebrakov. Als hoofd van de politie in Minsk trad hij hard op tegen de recente protesten in het land.
Aleksandr Loekasjenko (rechts) met de donderdag benoemde minister van Binnenlandse Zaken Ivan Koebrakov.
Aleksandr Loekasjenko (rechts) met de donderdag benoemde minister van Binnenlandse Zaken Ivan Koebrakov. Foto Nikolai Petrov/Reuters

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken vervangen. De nieuwe man is Ivan Koebrakov, als hoofd van de politie in de hoofdstad Minsk trad hij hard op tegen protestacties van de oppositie. Persbureau Reuters noemt de wisseling van de wacht een poging van Loekasjenko om zijn greep op het land te verstevigen, na weken van massale protesten.

Lees ook: Loekasjenko: de behendige danser op het slappe koord tussen Oost en West

Loekasjenko heeft donderdag ook nieuwe presidentiële assistenten en veiligheidsinspecteurs - twee nieuwe functies - aangesteld. Een van de nieuwe inspecteurs is Joeri Karajev, de voorganger van Koebrakov. Hij liet zich in Wit-Russische staatsmedia eerder al hard uit over de protestacties. De president lichtte zijn keuze voor Koebrakov en het creëren van de nieuwe posities toe. „Waarom jullie? Jullie zijn militairen, jullie hebben kennis, jullie hoeven geen dingen meer te leren”, aldus Loekasjenko.

Inreisverbod

Karajev en Koebrakov behoren ook tot de groep diplomaten die voorlopig de Europese Unie niet meer mogen inreizen. Die maatregel nam de EU als vergelding voor het harde optreden van het Wit-Russische regime tegen haar burgers. Ook de Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan zowel de voormalige als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

De Wit-Russische autoriteiten drukten de afgelopen maanden met harde hand de demonstraties van de oppositie de kop in. Desondanks hielden de protesten wekenlang aan. Tegenstanders van het regime van Loekasjenko verdenken hem van fraude bij de laatste verkiezingen in Wit-Rusland, die hij volgens de uitslag ruimschoots won. Duizenden mensen zijn opgepakt.

Na de verkiezingen dook Loekasjenko’s belangrijkste opponent Svetlana Tichanovskaja op in buurland Litouwen. Zij zou daar naartoe zijn gevlucht uit vrees voor de autoriteiten. Twee weken geleden werd bekend dat Tichanovskaja door Wit-Rusland op de nationale opsporingslijst is geplaatst, omdat zij zou hebben opgeroepen „de grondwettelijke orde omver te werpen”. Zij riskeert een celstraf van vijf jaar, als ze wordt opgepakt.